Maďarská vláda Viktora Orbána spustila reklamní kampaň namířenou proti Evropské unii. (Ilustrační foto)

Maďarský premiér Viktor Orbán rozběhl celoevropskou kampaň proti superstátu Evropské unie (EU). V médiích napříč Evropou zveřejňuje protibruselskou reklamu, ve které představuje svou vizi Evropy a vymezuje se přitom proti současné EU. Budapešť je poslední dny kritizována za kontroverzní zákon zakazující mezi dětmi do 18 let šíření obsahu zobrazujícího či propagujícího homosexualitu a změnu pohlaví.

Informoval o tom server iDnes.cz.

„V Bruselu se buduje superstát, k němuž nikdo nedal mandát. Říkáme ne evropskému impériu,“ varoval Orbán.

Zároveň vyzval k vypuštění cíle o„stále užším svazku mezi národy Evropy“ ze základních smluv EU s tím, že „integrace je prostředkem, nikoliv cílem samotným“.

Zdůraznil dále, že chce obnovit demokracii v Evropě. Evropský parlament považuje za „slepou uličku zastupující své ideologické a institucionální zájmy“. Proto navrhuje posílit úlohu národních parlamentů.

V minulosti u příležitosti maďarského „Dne nezávislosti“ obvinil maďarského finančníka židovského původu George Sorose, že spolu s americkou Demokratickou stranu řídí mezinárodní nevládní organizace, které udávají agendu EU.

Naopak tehdy pochválil českého exprezidenta Václava Klause, které považuje za „nejjasnější maják mezi bývalými politickými vůdci v Evropě dnes“.

Reklama vyšla v sobotním vydání dánských novin Jyllands-Posten, španělském pravicově orientovaném deníku ABC či v úterním vydáním českého deníku MF DNES.

Belgický deník De Morgen naopak 7 bodů Maďarska odmítl zveřejnit. Poukázal zároveň na načasování, protože Maďarsko je nyní pod silným tlakem ze strany EU, aby ustoupilo od kontroverzního zákona zakazujícího mezi dětmi do 18 let šíření obsahu zobrazujícího či propagujícího homosexualitu a změnu pohlaví. (pel)

Brusel si došlápne na Maďarsko: Orbán zakázal propagandu sexuálních menšin do 18 let