Evropská komise zasáhne vůči maďarskému zákonu, který zakazuje šířit mezi mladými lidmi do 18 let materiály zobrazující nebo propagující homosexualitu a změnu pohlaví. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Evropská komise si došlápne na Maďarsko. Kabinet maďarského premiéra Viktora Orbána zakázal mezi dětmi do 18 let šíření obsahu zobrazujícího či propagujícího homosexualitu a změnu pohlaví. Podle předsedkyně Komise Ursuly von der Leyenová právní norma odporuje všem základním hodnotám Evropské unie. Reagovala tak na apel 17 států EU, podle kterých zákon porušuje Listinu základních práv EU. Česko se k prohlášení nepřipojilo.

Informovaly o Novinky.

„Vydala jsem pokyny zodpovědným komisařům, aby maďarským úřadům napsali dopis vyjadřující naše právní obavy předtím, než zákon vstoupí v platnost,“ uvedla von der Leyenová, která maďarský zákon nazvala ostudou.

Odvolala se také na svá dřívější slova, že „věří v Evropskou unii, kde máte svobodu být kýmkoliv a milovat kohokoliv“.

Současně vzkázala maďarské vládě, že Brusel „využije veškerých pravomocí, které Komise má, aby se ujistila, že práva všech obyvatel EU jsou zaručena“.

Reagovala tak na výzvu 17 členských států, které po Komisi požadovaly, aby zasáhla. Vznik společné deklarace iniciovala Belgie, podpis později připojily i Itálie, Řecko, Rakousko a Kypr. Česko mezi nimi není.

Jak připomněly Novinky, maďarský parlament odhlasoval kontroverzní zákon minulé úterý. K původnímu návrhu zaměřujícímu se proti propagaci pedofilie byly schváleny i pozměňovací návrhy, které zakazují ukazovat dětem materiály zobrazující homosexualitu a změnu pohlaví – a to jak ve školách, tak v televizi.

Zákaz diskriminace na základě sexuální orientace je ukotven v Listině základních práv Evropské unie, která je pro členské státy právně závazná. Maďarský zákon je proto podle některých ve zjevném rozporu s evropským právem. (pel)