Slovenský vynálezce a konstruktér Štefan Klein představil nové létající auto AirCar. (Foto: Klein Vision)

Slovenský konstruktér a designér Štefan Klein představil nové létající auto AirCar. Vypadá jako sportovní automobil a lze s ním jezdit po silnicích, po rozbalení do letecké verze však umí vzlétnout a připomíná malé letadlo. Zájemci si ho v budoucnu budou moci koupit za půl milionu až 750 tisíc eur (12,75 milionu až 19 milionů korun).

Nový dvoumístný létající stroj absolvoval nejdelší let a přistál na mezinárodním letišti v Bratislavě.

„Byl to nejdelší let, co se týče vzdálenosti. Když se jednou vydáte na dlouhou trať, je to jiný pocit. Letové vlastnosti jsou výborné,“ řekl Klein, který zařízení sám pilotoval.

Klein z Nitry do Bratislavy urazil kolem 75 kilometrů. Přílet do slovenského hlavního města bez potíží označil za milník v projektu.

Foto: Klein Vision

Designér stojí už za projektem prvního slovenského létajícího automobilu Aeromobil, ze kterého ale vycouval a pustil se do přípravy prototypu AirCar, který plánuje v budoucnu dostat i k zákazníkům.

Testovací model je vybaven motorem z motocyklu o výkonu 160 koní a vrtulí v zádní části vozidla. Při letu dosahuje rychlosti 170 kilometrů v hodině.

AirCar se podle něj od Aeromobilu zásadně liší, a to i ve způsobu transformace z vozu na létající stroj. Křídlo AirCaru se totiž zasouvá do trupu auta, v cestovní verzi ho tak není vidět.

Foto: Klein Vision

Při jízdě po silnicích jde zase o rychlé vozidlo, které lze zaparkovat na běžném parkovišti.

Přestavení ze silniční na leteckou verzi trvá dvě a půl minuty.

Do Kleinova projektu investoval přes 1,5 milionu eur (38 milionů korun) spoluzakladatel antivirové firmy Eset Anton Zajac, který podle časopisu Forbes patří mezi 20 nejbohatších Slováků.

Zajac se chce zaměřit na trh ve Spojených státech, kde je podle něj kolem 220 tisíc majitelů letadel. Zájemci si ho v budoucnu budou moci koupit za půl milionu až 750 tisíc eur (12,75 milionu až 19 milionů korun).

Foto: Klein Vision

(pel)