Akcionáři Monety kývli na spojení s částí PPF, pak ale neschválili navržené financování. (Ilustrační foto)

Plán zesnulého Petra Kellnera na spojení PPF s Monetou se zatím odložil. Akcionáři Monety sice dali zelenou spojení s bankovní divizí skupiny PPF, kam patří Air Bank, český a slovenský Home Credit a společnost Benxy (dříve Zonky), poté ale zamítli navržené financování, které bylo třeba k dokončení transakce.

„Většina akcionářů vyslovila souhlas s vizí vytvořit silného českého šampiona pro živnostníky a drobnou klientelu. Vážíme si podpory tohoto cíle a správnosti našeho strategického záměru. Bohužel většina hlasujících pro tuto transakci nedosáhla vysoké hranice 75 % přítomných, tudíž financování koupě skupiny Air Bank schváleno nebylo,“ uvedl v této souvislosti předseda představenstva MONETA Money Bank Tomáš Spurný.

Doplnil však, že věří, že v blízké budoucnosti najdeme způsob, jak získat potřebnou podporu a transakci dokončit.

Pro spojení s bankovní divizí PPF se na valné hromadě vyslovilo 61,9 procenta přítomných akcionářů, ke schválení stačilo 50 procent.

V dalším hlasování však bylo nutné odsouhlasit i financování fúze, a to minimálně 75 procenty hlasů. Zde bylo pro pouze 61,69 procenta akcionářů.

Podle vyjádření PPF souhlas akcionářů Monety s převzetím aktiv kolem Air Bank potvrdil dohodnuté ocenění těchto aktiv a potvrdil, že koncept spojení Monety s Air Bank a českým a slovenským Home Creditem má podporu většiny stávajících akcionářů Monety.

Akvizicí měla MONETA od skupiny PPF získat 100 procent akcií skupiny Air Bank za celkovou kupní cenu 25,90 miliardy korun hrazenou z nadbytečného kapitálu banky a dále z peněžních prostředků, které by získala od PPF za úpis celkem 291 375 000 nově vydaných akcií MONETA.

Nové akcie měly být vydány za cenu 80 korun za akcii a navýšit tak celkový kapitál banky.

Společnost Tanemo ze skupiny PPF zůstává největším akcionářem Monety s podílem, jenž jí umožňuje vykonávat významný vliv na rozhodování valné hromady.

PPF má rozsáhlé zkušenosti jako spolumajitel akciových společností se zastoupením různých skupin akcionářů a nejednou dokázala, že umí čelit náročným výzvám vyplývajícím z tohoto prostředí. (pel)