New York bude mladým bezdomovcům dávat měsíčně 27 tisíc korun, a to až po dobu 2 let.

New York bude rozdávat peníze bezdomovcům. V rámci pilotního programu vybral 40 mladých lidí, kterým bude měsíčně vyplácet 1 250 USD (27 tisíc korun) až po dobu 2 let. Cílem má být pomoci lidem z ulice postavit se znovu na nohy a najít si stabilní bydlení.

„Poskytnutí přímé finanční pomoci a podpory mladým lidem je možností, jak jim dát příležitost učinit vlastní investice do jejich úspěchu a zároveň pomoci vyvážit rasové nerovnosti, které jsou odkazem minulých nespravedlností,“ řekl Matthew Morton z institutu Chapel Hill.

Program bude zaměřen hlavně na příslušníky etnických a sexuálních menšin.

Newyorský starosta Bill de Blasio očekává, že projekt bude „vzpruhou pro mladé lidi a posílí závazek ukončit bezdomovectví u mladých lidí jednou provždy“.

Podle studie institutu Chapin Hall při Chicagské univerzitě z roku 2018 strávil každý desátý Američan ve věku 18 až 25 let alespoň jednu noc na ulici, v nouzové ubytovně, utekl z domova, rodiče jej vyhodili, nebo alespoň musel přespávat na gauči u známých.

Analýza dále ukázala, že se v roce 2017 ocitl alespoň dočasně na ulici každý třicátý Američan ve věku 13 až 17 let. Není přitom velký rozdíl mezi mírou bezdomovectví ve velkých městech a na venkově.

Většímu riziku bezdomovectví pak čelí černoši, lidé latinskoamerického původu nebo příslušníci sexuálních menšin. Vliv má i vzdělání, nepoměrně více mladých lidí na ulici totiž ani nedokončilo střední školu. (pel)