Česká internetová firma Seznam zvýšila svůj požadavek na náhradu škody vůči americkému Googlu o 1 miliardu na celkem 10 miliard korun. (Ilustrační foto)

Česká internetová jednička Seznam.cz přitvrdila a zvýšila svůj požadavek na Google o 1 miliardu korun. Po americké společnosti požaduje vyplacení náhrady škody 10 miliard korun za omezení hospodářské soutěže v oblasti internetového vyhledávání. Podle Seznamu zneužíval Google dominantní postavení na trhu s licencovanými operačními systémy pro chytrá mobilní zařízení a aplikacemi pro mobilní zařízení s operačním systémem Android.

Seznam v prosinci 2020 v předžalobní výzvě žádal po Googlu náhradu škody 9,072 miliardy korun. Částka, kterou si firma nárokuje, byla pro období let 2011 až 2018 odhadnuta zahraničními ekonomickými znalci.

Seznam.cz při rozšiřování svých aplikací naráží na bariéry, které vytvořil Google navázáním obchodní spolupráce s globálními výrobci zařízení a s operačním systémem Android.

Google podle něj vytvořil sofistikovaný systém překážek, skrze který roky bránil Seznamu ve vstupu na trh a činil tak v rozporu s právem EU. V důsledku toho vznikla Seznamu škoda.

Celkem 135 společností a 30 profesních asociací z Evropy i USA si na Google stěžovalo u Evropské komise. Tvrdí, že americký gigant ve vyhledávání preferuje vlastní služby.

Brusel v roce 2018 rozhodl, že Google svým chováním porušuje pravidla hospodářské soutěže EU. Firma poté přišla s programem Choice screen (Obrazovka výběru), který měl uživatelům umožnit zvolit si aplikace, jež si do svého zařízení nainstalují, a upravila smlouvy s výrobci zařízení.

Podle Seznamu ale Google své dominantní postavení zneužívat nepřestal. Společnost tvrdí, že 80 procent lidí s Androidem nemá možnost volby vyhledávače.

Google toto tvrzení odmítá.

Podle některých oslovených odborníků je tak krok Seznamu jen zvyšováním tlaku na americkou společnost, který se nadále stupňuje. (pel)