Praha se prudce propadla v nejnovějším světovém žebříčku měst podle kvality života obyvatel.

Praha se prudce propadla v nejnovějším světovém žebříčku měst podle kvality života obyvatel. Hlavní město ČR umístilo ve zhruba polovině žebříčku, na 72. pozici, což je o 27 příček horší výsledek, než v předchozím ročníku. Nejlepším městem pro život se podle průzkumu stal novozélandský Auckland.

Vyplynulo to z průzkumu společnosti Economist Intelligence Unit (EIU).

Praha si v žebříčku výrazně pohoršila v hodnocení zdravotní péče. Výrazné zlepšení v EU naopak zaznamenaly Madrid a Barcelona.

Průzkum vyhodnocuje 140 světových měst a metropolí na základě zhruba 30 indikátorů. Hodnotí se pět oblastí: politická a bezpečnostní stabilita, zdravotní péče, vzdělání, infrastruktura a kultura a životní prostředí.

V roce 2020 nebylo světové hodnocení zveřejněno. Letos zahrnovalo i ukazatele související s epidemií covidu-19.

V letošním roce se stal nejlepším městem pro život novozélandský Auckland. EIU v Aucklandu ocenila kvalitu vzdělání, přístup ke zdravotní péči, kulturní vyžití nebo čisté životní prostředí.

Obyvatelé města navíc mohli díky zvládnutí pandemie koronaviru žít relativně neomezený život.

Kvůli tvrdým proticovidovým omezením se v letošním žebříčku umístila jenom dvě evropská města, a to Curych a Ženeva. Na nejvyšších místech se dále umístily například japonská města Osaka a Tokio nebo čtyři australská města.

Podle organizace se epidemie koronaviru výrazně promítla do kvality života ve většině velkých světových metropolí. Městům v Oceánii se vyplatila i striktní kontrola hranic.

„Tvrdá uzávěra, kterou Nový Zéland zavedl, dovolila obnovit provoz a umožnila obyvatelům měst, jako jsou Auckland či Wellington, si užívat života, který se podobá době před pandemií,“ uvedli autoři průzkumu.

Pandemie se naopak negativně promítla na hodnocení mnoha měst v Evroské unii – podle průzkumu je to dáno pomalým startem očkování a kvůli pokračování pandemických opatření.

Nejprudší sestup zaznamenal německý Hamburk, jež se umístil na 47. místě – to je o 34 příček horší skóre než před šesti měsíci. (sfr)