Navržený rozpočet Evropské unie navýšený o mimořádný fond obnovy počítá v roce 2022 s celkovými výdaji 311,3 miliardy eur (7,9 bilionu korun). (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Evropská komise navrhla unijní rozpočet pro rok 2022. Výdaje se vyšplhají na 311,3 miliardy eur (7,9 bilionu korun). V mimořádném fondu obnovy na oživení po koronavirové pandemii bude 143,5 miliardy eur (3,6 bilionu korun). 

Dalších 167,8 miliardy (4,2 bilionu korun) zamíří na běžné rozpočtové výdaje.

Podle šéfky Komise Ursuly von der Leyenové začne Brusel v příštím týdnu schvalovat národní plány, které mu poslaly členské státy. Mezi prvními byly Německo či Francie.

Česko, které by mělo na oživení ekonomiky dostat 180 miliard korun, plán odevzdalo jako jeden z posledních států minulý týden.

„Naší hlavní prioritou je vrátit Evropu do správných kolejí, urychlit její oživení a připravit ji na budoucnost,“ řekl komisař pro rozpočet Johannes Hahn.

Aktuálně Komise připravuje vydání prvních dluhopisů, jejichž prostřednictvím chce mimořádné náklady financovat.

Celkově by v rámci přímých dotací ze 750miliardového fondu měla v letos a v příštích dvou letech rozdělit 390 miliard eur, zbytek tvoří výhodné půjčky.

EU stanovila celkem 11 kritériích pro využití investic. Mimo jiné má více než třetina peněz jít na klimaticky šetrné projekty, pětina pak na digitalizaci. (pel)