Nejvlivnější ženou Česka je podle časopisu Forbes už podruhé ministryně financí Alena Schillerová (ANO). (Ilustrační foto)

Ministryně financí Alena Schillerová (ANO) už podruhé ovládla žebříček nejvlivnějších žen Česka. Renáta Kellnerová, vdova po Petru Kellnerovi, který tragicky zahynul při nehodně vrtulníku na Aljašce letos v březnu, skončila na 4. místě.

Ukázal to tradiční žebříček časopisu Forbes.

„Pokud vliv měříme i tím, na kolik lidí mají přímý dopad různá její rozhodnutí, není nadále vlivnější Češky než Alena Schillerová. Žádná jiná žena v Česku momentálně nehospodaří s větším množstvím peněz než šéfka Babišova státního rozpočtu ve výši přes 1,8 bilionu korun,“ řekl šéfredaktor Forbesu Petr Šimůnek.

Druhá skončila místopředsedkyně Evropské komise Věra Jourová.

Třetí pozici obsadila vrchní státní zástupkyně v Praze Lenka Bradáčová, která žebříčku dlouhá léta vévodila.

Na čtvrtou pozici se však nově dostala Renáta Kellnerová, vdova po majiteli PPF Petru Kellnerovi, který tragicky zahynul při nehodně vrtulníku na Aljašce letos v březnu.

Letos časopis představil celkem 150 nejvlivnějších žen. Celý rok přitom redakce sledovala majitelky firem, manažerky, ženy působící ve veřejné sféře, finančnictví či justici, redakční tým však sleduje i neziskový sektor, ženy z kultury či sportu.

„V poslední době významně přibývá vlivných žen na nejrůznějších úrovních českého byznysu, za letošní rok přibylo víc než dvacet nových jmen vlivných českých podnikatelek a topmanažerek,“ uvedl časopis.

Forbes žebříček nejvlivnějších žen Česka poprvé sestavil v říjnu 2012. (pel)