Státy Evropské unie se dohodly s europarlamentem na nových pravidlech, která mají zamezit daňovým únikům velkých firem. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Evropská unie (EU) si chce došlápnout na velké firmy. Europarlament se s členskými zeměmi dohodl na nových daňových pravidlech, která mají zabránit daňovým únikům velkých firem. Kvůli obcházení daňových povinností přitom podle unijních odhadů přicházejí země EU zhruba o 50 miliard eur (1,3 bilionu korun) ročně.

Evropská komise (EK) tlačila na zavedení transparentnějších daňových pravidel od roku 2016. Tehdy také započala jednání, která nyní po 6 letech skončila kompromisem.

Podle dohody budou muset společnosti se ziskem nejméně 750 milionů eur (přes 19 miliard korun) zveřejňovat údaje o zaplacených daních, data o počtu zaměstnanců a další údaje podle jednotlivých zemí, ve kterých působí.

Podle portugalského předsednictví EU, které vyjednávalo za členské státy, jsou nová pravidla důležitá zejména s ohledem na ekonomickou krizi způsobenou pandemií.

Kvůli obcházení daňových povinností přitom podle unijních odhadů přicházejí země EU zhruba o 50 miliard eur (1,3 bilionu korun) ročně.

V případě, že dohodu v příštích měsících schválí ministři unijních zemí a plénum Evropského parlamentu, začnou pravidla platit v roce 2023.

Nevládní organizace však dohodnutá pravidla kritizují a považují za slabá. Vztahují se totiž pouze na země EU a státy ze seznamu tzv. daňových rájů, na kterém jsou dvě desítky zemí. Podnikání ve zbytku světa tak úprava vůbec nepostihne. (pel)