Ministru školství Plagovi se podařilo na ministerstvu financní vyprostit 170 milionů korun navíc na dotace pro letní doučovací kempy. (Foto: Redakční koláž)

Ministr školství Robert Plaga (ANO) vydyndal na šéfce státní pokladny Aleně Schillerové (ANO) navíc 170 milionů na letní doučovací kempy. Oznámil to na Twitteru. Původně měl Plagův resort k dispozici 100 milionů korun, ale přišlo mu však více než 400 žádostí o dotace ve výši 270 milionů korun. 

„Letních doučovacích kempů se bude moci bezplatně zúčastnit až 100 tisíc dětí. Společně s ministerstvem financí se nám podařilo zajistit zbývající prostředky do celkové výše 270 milionů korun a podpořeni tak budou všichni žadatelé,“ napsal Plaga.

V letních doučovacích kempech by žáci měli srovnat rozdíly a dohnat látku, která se kvůli pandemie koronaviru a distanční výuce nestihla probrat.

Plaga v březnu při představení chystaného plánu poukázal na velké rozdíly mezi dětmi – zatímco některé trpí nedostatečným rozvojem, jiné prý udělaly v poslední době pokroky. Zmínil také, že každá rodina přistupuje ke vzdělávání jinak.

O dotaci mohly žádat neziskové organizace, školy či střediska volného času. Uzávěrka pro podání žádostí byla 30. dubna.

Kempy se mají konat v červenci a srpnu, kapacita má být minimálně 15 dětí a trvat budou nejméně 40 hodin rozložených do 5 kalendářních dnů.

Resort disponuje ještě 250 miliony korun, které loni ušetřil v rozpočtu mládeže a sportu, tyto peníze by ovšem chtěl dát na podporu doučování žáků od září do prosince ve školách.

Podle šetření České školní inspekce se za rok epidemie nepodařilo do vzdělávání na dálku zapojit kolem 10 tisíce žáků. Ukázalo se, že počet žáků, kteří se loni neúčastnili online vyučování, byl odhadovaný na 250 tisíc. Letos je to zhruba 50 tisíc.

Kromě žáků, kteří se online distanční výuky nemohou účastnit z technických důvodů, však stále existuje i skupina žáků, kteří se online distanční výuky účastní nepravidelně nebo nepracují dostatečně, zejména z důvodu problémů v rodinách, zpravidla spojených s nízkou motivací ke vzdělávání či s nízkou podporou ze strany rodiny. (pel)

Plaga chce na Schillerové vyprosit pár desítek milionů navíc na letní doučovací kempy