Jednání Švýcarska s EU o budoucích vztazích po 7 letech zkrachovala.

Švýcarsko se přestane bratříčkovat s Evropskou unií (EU). Švýcarská vláda po 7 letech sbližování s EU ukončila jednání s Bruselem o budoucích vztazích. 

Informoval o tom server Lidovky.cz.

„Spolková rada konstatovala, že rozhovory s Evropskou unií nevedly ve třech oblastech k potřebným řešením. Proto se rozhodla rozhovory ukončit,“ citoval web švýcarského prezidenta Guye Parmelina.

Jak dále server připomněl, přestože země není členem sedmadvacítky a na rozdíl od jiných států mimo EU – Norska, Islandu nebo Lichtenštejnska – není součástí ani Evropského hospodářského prostoru, má Švýcarsko s EU uzavřeny desítky smluv.

Ty se týkají např. volného pohybu osob, vědecké spolupráce nebo pozemní či leteckou dopravu.

Kromě toho je také Švýcarsko součástí schengenského systému.

Brusel však dlouhodobě tlačil na to, aby všechny tyto dohody byly shrnuty do jedné rámcové smlouvy. Přestože byla podstatná část už vyjednaná, v některých oblastech nechtěla ustoupit ani jedna strana.

Rozpory panovaly v oblasti ochrany stávající výše mezd ve Švýcarsku, podmínek pro poskytování státních podpor a práv unijních občanů nárokovat si dávky ze švýcarského sociálního systému.

Mimo to chtěla EU v nové rámové smlouvě zakotvit automatické přizpůsobování švýcarských norem těm evropským. V návrhu také bylo, že případné budoucí spory mezi oběma stranami by byly řešeny arbitrážně, ovšem se zahrnutím Soudního dvora EU.

Konzervativní Švýcarská lidová strana (SVP) označila dohodu za „podmaňovací smlouvu“ představující nepřípustný zásah do suverenity země. Nakonec byli proti i sociální demokraté a odbory, kteří se obávali přílivu levné pracovní síly a vyššího tlaku na švýcarský sociální systém.

Jak Lidovky upozornily, dosavadní smlouvy sice budou platit dál, ale nebudou už obnovovány. Některá odvětví se tak časem mohou dostat do problémů, protože je Brusel může označit za nedostatečně smluvně zajištěná.

Dalším komplikacím mohou čelit firmy působící na unijním vnitřním trhu, kam dosud směřuje až polovina veškerého švýcarského vývozu. (pel)