Vláda kancléřky Merkelové v rámci odškodnění za genocidu investuje v Namibii do rozvoje celkem 1,1 miliardy eur. (Ilustrační foto: redakční koláž)

Německo uznalo odpovědnost za genocidu domorodých obyvatel ve své někdejší africké kolonii na území Namibie. Vláda kancléřky Merkelové uzavřela s namibijskou vládou dohodu, v rámci které se Německo zavázalo investovat v Namibii během třiceti let do rozvoje země celkem 1,1 miliardy eur (28 miliard korun).

V rámci dohody Německo označilo zabíjení domorodých obyvatel Namibie slovem genocida.

Namibie byla německou kolonií v letech 1884 až 1915. Německé sísařské vojsko a bílí osadníci podle odhadů způsobili v v Namibii v letech 1904 až 1907 smrt celkem 75 tisíc až 100 tisíc domorodců z kmenů Hererů a Namů a to zejména při násilném potlačování domorodeckých povstání.

„Jako gesto uznání nesmírných křivd, které musely oběti vytrpět, chceme Namibii a potomkům obětí nabídnout program ve výši 1,1 miliardy eur určený na rozvoj a obnovu,“ oznámil německý ministr zahraničí Heiko Maas.

Vyslovil současně vděčnost za to, že se Německu podařilo najít s Namibií shodu na tom, jak „zahladit nejtemnější kapitolu v našich vzájemných vztazích“.

Jednání o majetkovém vyrovnání probíhalo od roku 2015. V loňském roce Namibie označila německou nabídku na odškodnění ve výši deseti milionů eur (254 milionů Kč) za nedostatečnou.

Namibie také požadovala omluvu nejen za zabíjení domorodců, ale i za jejich zotročování, sexuální zneužívání nebo odcizení jejich půdy.

Omluvu za tyto činy by měl při oficiální ceremonii v namibijském parlamentu vyslovit německý prezident Frank-Walter Steinmeier. (sfr)