Do Česka bude možné ze sedmi okolních zemí cestovat volně již po první dávce očkování proti covidu-19.

Do Česka bude možné ze sedmi okolních zemí cestovat volně již po první dávce očkování proti covidu-19. Přicestovat bez omezení bude možné z Maďarska, Německa, Polska, Rakouska, Slovenska, Slovinska a Chorvatska. Oznámil to ministr zdravotnictví Adam Vojtěch. 

Vojtěch podotkl, že jde faskticky o „otevření standardní turistiky“.

Certifikáty o očkování turistů z těchto sedmi zemí budou uznávány i například pro vstup do služeb, které budou v Česku otevřené, upřesnil staronový ministr.

„Tyto země nám budou uznávat naše certifikáty o očkování s tím, že ale záleží na tom, jak která konkrétní země má nastaveny podmínky,“ vysvětlil dále.

Například Rakousko a Maďarsko uznávají už první dávku očkování a možnost přicestovat, zatímco Německo a Polsko vyžadují stále kompletní vakcinaci.

Slovensko pro očkované od pondělí uvolní pravidla cestování přes hranice s tím, že v rámci EU nebude potřebná karanténa

Ministr zahraničí Jakub Kulhánek (ČSSD) informoval, že očkovaní lidé z Izraele, Austrálie, Thajska, Nového Zélandu, Singapuru a Jižní Koreje budou moci od úterý 1. června přijet do Česka také za turistikou a využívat i hotely a restaurace.

V současné době platí, že obyvatelé, kteří mají aspoň 22 dní po první dávce očkování proti covidu-19 v České republice, se mohou vracet bez karantény a bez nutnosti testu na koronavirus ze zemí se střední a vysokou mírou rizika.

Do České rpeubliky je také dnes umožněn vstup osobám, které mají alespoň 22 dní po první dávce vakcíny, a to z Německa, Rakouska, Maďarska, Slovinska, Polska a Slovenska.

Podmínky pro příjezd do ČR se řídí takzvanou mapou cestovatele, kterou určuje ministerstvo zdravotnictví. (sfr)


VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Evropská unie zavede covidpasy: Budou na ně moci cestovat očkovaní a otestovaní

Vojtěch je po 8 měsících u kormidla zdravotnictví. Babiš ho hned zaúkolovat zavedením covid pasů