Prezident Miloš Zeman jmenoval ministrem zdravotnictví znovu Adama Vojtěcha (ANO). (Foto: Twitter Jiří Ovčáček)

Adam Vojtěch (ANO) je po 8 měsících znovu u kormidla resortu zdravotnictví. Na Hradě ho jmenoval prezident Miloš Zeman. Premiér Andrej Babiš (ANO) staronového ministra zdravotnictví hned zaúkoloval dokončením zavedení covid pasů, vytvořením strategie očkování nebo testování na koronavirus. 

Vojtěch již zdravotnictví vedl od 13. prosince 2017 do 21. září 2020, kdy rezignoval po kritice za nezvládnutí pandemie a podezřelým nákupům zdravotnických ochranných pomůcek. Nyní vystřídal Petra Arenbergera (ANO), který z funkce odstoupil kvůli nesrovnalostem v jeho majetkových přiznáních.

Jedná se přitom už o pátou výměnu ministra zdravotnictví během posledního roku.

„Jsem rád, že mohu být znovu na ministerstvu zdravotnictví, nečekal jsem to, když jsem v září odcházel, to už tak ale někdy v životě bývá. Ten mandát je jasně ohraničen sněmovními volbami,“ uvedl Vojtěch.

Jmenování se dnes obešlo bez tradiční slavnostní ceremonie, ministr pouze od prezidenta převzal podepsaný jmenovací dekret a podepsal ministerský slib. Zeman zároveň přijal rezignaci dosavadního ministra zdravotnictví Arenbergera.

Foto: Twitter Jiří Ovčáček

Premiér Andrej Babiš (ANO) staronového ministra zdravotnictví hned zaúkoloval.

Prioritou má být dokončení zavedení covid pasů. Návrh novely zákona o ochraně veřejného zdraví, která měla umožnit zavedení covid pasu, v úterý poslanci odmítli projednat ve stavu legislativní nouze. Vojtěch má přepracovaný návrh vládě předložit příští pondělí.

V současné době se podle Babiše musí hlavně dokončit očkování a je třeba připravit dlouhodobou strategii.

Předseda vlády si prý Vojtěcha vybral kvůli tomu, že nemá majetky

„Možná proto, že nemá žádné nemovitosti a bydlí v nájmu v bytu a už je vylustrovaný médii,“ popsal Babiš.

Kvůli epidemii bude podle Vojtěcha třeba připravovat se na podzimní období a návrat dětí do škol. Počítá proto i nadále s povinným testováním, protože mezi žáky vidí riziko šíření koronaviru.

Za zásadní považuje také nastavení úhrad za zdravotní péči z veřejného zdravotního pojištění. (pel)

Arenberger po 7 týdnech končí jako ministr zdravotnictví: Vystřídá ho staronový Vojtěch

Babiš udělá z exministra Vojtěcha finského velvyslance. Jasná trafika, zkritizovala opozice

Z Babišova kabinetu odchází už devátý ministr: Vojtěch odstoupil z funkce šéfa zdravotnictví