(Ilustrační foto)

Petr Arenberger (ANO) po 7 týdnech končí jako ministr zdravotnictví. Do čela resortu se vrací Adam Vojtěch (ANO), který v září 2020 uprostřed pandemie koronaviru rezignoval. Jedná se přitom už o pátou výměnu ministra zdravotnictví během posledního roku. 

Oznámil to premiér Andrej Babiš (ANO).

Důvodem rezignace má být podle předsedy vlády tlak, pod který se měla dostat Arenbergerova rodina poté, co vyšly najevo nesrovnalosti v jeho majetkových přiznáních.

Seznam Zprávy přinesly informace o tom, že Arenberger nepřiznal velkou část svého majetku, přestože vlastní více než 60 nemovitostí. Veřejnost i opozice proto začala tlačit na jeho odvolání.

Babiš přitom podle svých slov věřil, že v pořadí už čtvrtý ministr zdravotnictví v covidové éře vydrží až do říjnových sněmovních voleb.

Do čela resortu zdravotnictví se vrátí Adam Vojtěch (ANO), který v září 2020 uprostřed pandemie koronaviru rezignoval. Premiér Babiš tehdy jeho odchod okomentoval, že toho na ministra bylo moc a byl znechucený politikou a médii.

Vojtěcha nahradil Roman Prymula (ANO). Ten se však v ministerském křesle příliš dlouho neohřál, protože byl jen měsíc nato přistižen bez roušky, jak vychází v noci z restaurace, která měla být v tu dobu podle vládního nařízení zavřená.

Prymulu po skandálu nahradil tehdejší náměstek ředitele Fakultní nemocnice Brno Jan Blatný (ANO), který byl v pořadí už 10. ministrem Babišovy vlády, který skončil ve funkci.

Arenbergera jmenoval prezident Miloš Zeman ministrem 7. dubna. (pel)

Skandál se nevyhnul ani Arenbergerovi: Vydělal prý miliony, které zatajil v majetkovém přiznání

Babiš vyhověl Zemanovi a zbavil se už 3. ministra zdravotnictví během pandemie. Blatný končí

Zeman jmenoval Arenbergera ministrem zdravotnictví. Vyzval ho, ať neblokuje Sputnik V