Bývalý ministr zdravotnictví Adam Vojtěch se má stát velvyslancem ve Finsku. Chybí už jen Zemanův podpis. (Ilustrační foto)

Premiér Andrej Babiš (ANO) navrhl bývalého ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha na post velvyslance ve Finsku. Chybí už jen podpis prezidenta Miloše Zemana. Opoziční politici vnímají rozhodnutí jako trafiku, tedy „teplé nenáročné místečko“ ve veřejné či státní správě, které člověk dostane za určité prokázané služby. 

Informoval o tom server Seznam Zprávy, podle kterého vláda minulý týden schválila seznam nových velvyslanců, mezi nimiž je právě i Vojtěch.

Na post ho navrhl premiér Babiš, proto se nepředpokládá, že by jej prezident Zeman nechtěl uznat.

Opoziční poslanci a někteří politici označili krok za trafiku.

„Já myslím, že se v diplomacii Adam Vojtěch už naplno osvědčil. Diplomacii rektálního alpinismu zvládl. Obstál i v náročné zkoušce řeknete jméno a nebojí se nebýt slušný. Všechny základní předpoklady, aby prošel vládní nominací a podpisem prezidenta tak splňuje,“ napsal předseda lidovců Marian Jurečka na Twitter.

A kritiku si neodpustil ani bývalý poslanec Miroslav Kalousek.

„Moje poznámka není osobní, ale systémová: Raketové diplomatické kariéry tohoto typu by příští vláda měla rázně ukončit. Jsou demotivující pro mladé profesionální diplomaty a takhle se diplomatický sbor budovat nemá,“ napsal na Twitter.

Vojtěch vedl ministerstvo zdravotnictví od prosince roku 2017 do loňského září, kdy se rozhodl v době koronavirové krize odstoupit z funkce. Ve funkci ho tehdy vystřídal Roman Prymula, kterému však po měsíci zlomilo vaz přistižení bez roušky u stolu v zavřené restauraci s šéfem poslanců ANO Jaroslavem Faltýnkem. Vyfotil je tehdy deník Blesk.

V křesle ho tak vystřídal současný šéf zdravotnictví Jan Blatný (ANO). (pel)