Výroba elektřiny z uhlí v USA k dubnu 2020 meziročně vzrostla o téměř 40 procent.

Výroba elektřiny z uhlí ve Spojených státech v období od ledna až dubna 2020 meziročně stoupla o téměř 40 procent. Důvodem byla hlavně chladná zima a postupné oživování ekonomiky po koronavirové krizi. 

Informoval o tom server Oenergetice.cz.

Zatímco loni teplá zima v klíčových regionech USA v kombinaci s poklesem poptávky vyvolaném koronavirovou pandemií vedla zejména během letních měsíců k propadu cen zemního plynu na globálních trzích, letos v zimě bylo chladní počasí v USA, Evropě i Asii.

Poté, co se v loňském roce podíl uhlí na výrobě elektřiny ve Spojených státech značně snížil, na začátku letošního roku došlo k obratu.

Jak informoval server, podle dat americké vládní agentury U.S. Energy Information Administration (EIA) vyrobily uhelné elektrárny v dolních 48 státech USA (všechny státy USA mimo států Aljaška a Havaj) během prvních čtyř měsíců roku 2020 celkem 207,3 TWh elektrické energie.

A zatímco celková výroba elektřiny ve sledovaném období podle EIA meziročně vzrostla o zhruba 6 procent (přibližně 67 TWh), uhelné elektrárny si ve stejné době polepšily o více než 80 TWh, tedy o bezmála 40 procent ve srovnání s rokem 2020.

Větrné a solární elektrárny pak vyrobily o 7,2 TWh více než v roce 2020.

Celková výroba elektřiny z obnovitelných zdrojů se tak v USA zvýšila i navzdory poklesu výroby vodních elektráren o 7,1 TWh.

Naopak plynové elektrárny vyrobily o 32,3 TWh méně, přičemž se podle agentury jedná o první meziroční pokles od roku 2017. I tak si ale plynové zdroje udržely první místo s třetinovým podílem na výrobě elektřiny, následované uhelnými elektrárnami s 23 procenty a jadernými s necelými 21 procenty. (pel)