Koncovým vlastníkem skupiny PPF je Renáta Kellnerová. stala se tak nejbohatší Češkou.

Koncovým vlastníkem skupiny PPF je Renáta Kellnerová, vdova po Petru Kellnerovi, který tragicky zahynul při nehodně vrtulníku na Aljašce letos v březnu. Vyplynulo to z hlášení, které PPF předala České národní bance (ČNB). Kellnerová se tak stala nejbohatší Češkou. 

„Po dobu probíhajícího dědického řízení byla paní Renáta Kellnerová jmenována správcem pozůstalosti po zesnulém Petrovi Kellnerovi. Z tohoto titulu je tak vedena jako držitel odpovídajících majetkových podílů ve společnostech regulovaných ČNB,” uvedla PPF v prohlášení na webu.

„Ustanovení paní Kellnerové správcem ale v žádném neznamená, že je dědické řízení uzavřeno. Paní Kellnerová také zastupuje rodinu při účasti na jednáních nově vzniklého Řídicího výboru skupiny PPF, který slouží jako poradní orgán CEO Ladislava Bartoníčka,” dodala skupina.

Podle oznámení se Kellnerová stala prostřednictvím řetězce firem a skupiny PPF majitelkou 83,57 procenta akcií O2 a nově kontroluje také 29,94 procenta akcií Monety.

Finanční skupinu PPF vede čtyřčlenný řídící výbor, který vznikl v dubnu. Členy jsou oba minoritní podílníci skupiny Ladislav Bartoníček a Jean-Pascal Duvieusart, finanční ředitelka Kateřina Jirásková a právník Tomáš Brzobohatý. Jednání se pravidelně účastní i Kellnerová.

Skupina PPF investuje do řady odvětví od bankovnictví a finančních služeb přes telekomunikace, strojírenství, biotechnologie, pojišťovnictví, nemovitosti až po zemědělství. Působí v Evropě, Rusku, Asii a Severní Americe. Celosvětově na konci roku 2020 zaměstnávala více než 94 tisíc lidí.

Majoritním vlastníkem PPF Group, N. V. byl až do své smrti nejbohatší Čech Petr Kellner, který podle výroční zprávy společnosti ovládal 98,93 procenta PPF.

Kellner tragicky zahynul při pádu vrtulníku na Aljašce letos na konci března.

Loni se PPF poprvé ve své třicetileté historii propadla do ztráty, která činila 291 milionů eur (7,42 miliardy korun), zatímco o rok dříve dosáhla čistého zisku 1,005 miliardy eur (25,5 miliardy korun). Ve druhém loňském pololetí dosáhla zisku 93 milionů eur (2,4 miliardy korun), zatímco v tom prvním byla ve ztrátě 384 milionů eur (9,5 miliardy korun). (pel)