Vláda schválila rozšíření strategických zásob státu o menstruační vložky. Nevyužité hygienické potřeby rozdá ženám, které si jejich nákup nemohou dovolit.

Babišova vláda chce ženám v Česku prostřednictvím Správy státních hmotných rezerv (SSHR) rozdávat zdarma menstruační pomůcky, zatím tedy jen těm s nízkými příjmy. SSHR do konce roku 2023 pořídí do strategických zásob státu 10 milionů kusů dámských menstruačních vložek, které mají sloužit pro případ krize. Vystačily by na 5 dní. Zároveň by se část, konkrétně 2 miliony ročně, rozdaly zdarma ženám, které si nákup menstruačních pomůcek nemohou dovolit. 

Informovalo o tom ministerstvo financí na webu.

„Menstruační chudoba je typické společenské tabu. To, že se o ní příliš nehovoří, bohužel neznamená, že neexistuje. Je to problém, který v České republice trápí a skličuje přibližně 70 tisíc žen. Po vzoru nejvyspělejších západních zemí jsme se rozhodli s ní skoncovat. A jsem ráda, že jsme našli model, který zároveň posílí odolnost naší země pro případ nenadálých krizí a surovinových výpadků,“ uvedla ministryně financí Alena Schillerová (ANO).

SSHR má proto postupně do konce roku 2023 pořídit 10 milionu kusů menstruačních vložek. Právě takové množství by v případě mimořádného krizového stavu pokrylo až pětidenní absolutní výpadek této komodity.

Zároveň ministryně financí Alena Schillerová navrhuje, aby 2 miliony vložek, které SSHR bude každoročně obměňovat, zamířily v plném rozsahu vždy bezplatně do potravinových bank, které je budou distribuovat sociálně nejpotřebnějším ženám.

„V případě mimořádné události budeme mít další zásoby, které můžeme poskytnout potřebným lidem v rámci humanitární pomoci. A současně je velmi efektivně vyřešená obměna těchto zásob,“ vysvětlil předseda Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr.

O distribuci hygienických prostředků se momentálně jedná s Českou federací potravinových bank, která disponuje celorepublikovou sítí a má vybudovaný efektivní distribuční systém navázaný na další charitativní a dobročinné organizace, prostřednictvím kterých se hygienické potřeby dostanou ke klientkám sociálních služeb, zejména samoživitelkám, postiženým, ženám bez domova a v nouzi.

Celková cena nově pořizovaných zásob bude známa na základě výsledku výběrového řízení. Odhadovaný náklad nepřekročí 24 milionů korun.

Jedná se zároveň o řešení, které oproti alternativě ve formě snížení DPH s rozpočtovým dopadem až 300 milionů korun představuje také významnou úsporu pro veřejné rozpočty.

Premiér Andrej Babiš (ANO) pověřil Schillerovou najít řešení poté, co Skotsko loni jako první země na světě schválilo dámské hygienické pomůcky zdarma pro všechny, kdo je potřebují.

Dalším příkladem pak je Nový Zéland, kdy vláda dodává předmětné pomůcky do škol těm studentkám, které si jejich nákup z finančních důvodů nemohou dovolit. (pel)

Babiš chce ženám rozdávat zdarma menstruační pomůcky. Pověřil Schillerovou hledat řešení

Skotská bída: Stát bude studentkám rozdávat zdarma hygienické potřeby