Česká ekonomika v roce 2021 stoupne o 3 procenta, ukázal pravidelný průzkum MF ČR mezi zástupci bank či podnikatelů. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ekonomika České republiky v roce 2021 poroste o 3 procenta, předpověděli zástupci bank či podnikatelů v pravidelném průzkumu ministerstva financí k vývoji ekonomiky na základě prognóz 16 tuzemských odborných institucí. V příštím roce by měl růst zrychlit na 3,9 procenta. 

„Ekonomika je i v první polovině letošního roku zasažena pandemií koronaviru a opatřeními přijatými k omezení šíření nákazy. V průběhu roku by však hospodářská aktivita měla díky zlepšení epidemické situace (též v návaznosti na pokračující očkování) a rozvolňování restrikcí začít oživovat,“ píše se ve zveřejněném materiál.

Loni ekonomika klesla kvůli dopadům pandemie o 5,6 procenta.

Spotřeba domácností i investice do fixního kapitálu by letos ještě měly zůstat utlumené (nejspíš vlivem 1. poloviny roku), s výraznější růstovou dynamikou instituce v průměru počítají až pro příští rok.

Růst vládní spotřeby by naopak měl být výrazně vyšší v roce 2021 než v roce příštím, což je patrně dáno očekávaným vývojem výdajů souvisejících s epidemií.

Zúčastněné instituce v průměru očekávají, že míra inflace letos klesne na 2,6 procenta a v roce 2022 dále zpomalí na 2,2 procenta. K nižšímu růstu cen nyní přispívá slabá domácí poptávka a přidat by se k tomu mělo pozvolné posilování koruny. Naopak ve prospěch růstu cen působí letos dražší ropa a v příštím roce to bude oživení soukromé spotřeby.

„Na očekávaný vývoj inflace bude podle průměru prognóz měnová politika reagovat postupným zvyšováním úrokových sazeb,“ uvedl resort.

Česká měna by měla podle průzkumu postupně posílit příští rok na průměrných 25,3 Kč/EUR a v roce 2024 na 24,30 korun za euro.

Zároveň oslovené instituce počítají s tím, že objem mezd a platů letos vzroste o 3,2 procenta a příští rok až o 4,5 procenta.

„U tohoto rozpočtově velmi významného ukazatele je predikce ministerstva financí ve srovnání s prognózami ostatních institucí velmi konzervativní. V obou letech MF počítá s nejnižším růstem mezd a platů. Totéž platí i pro roky 2023 a 2024,“ uvedl úřad v dokumentu.

Samotné ministerstvo financí v dubnové prognóze počítá letos s růstem ekonomiky o 3,1 procenta a příští rok o 3,7 procenta. Růst mezd odhaduje letos o 0,7 procenta, v příštím roce pak o 2,3 procenta. (pel)