Vláda v Česku zvýhodní občany, kteří dostali zatím jen jednu dávku vakcíny proti koronaviru. (Ilustrační foto: archív)

Vláda v Česku zvýhodní občany, kteří dostali zatím jen jednu dávku vakcíny proti koronaviru. Tito lidé budou posuzováni jako bezinfekční. Nebudou tak muset podstupovat testování. Jako potvrzení o bezinfekčnosti jim od 24. května bude stačit doba 3 týdnů po první dávce očkování proti covidu-19. 

Po jednání vlády to oznámil ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO). Lidé po první dávce se zatím museli prokazovat testem.

Prokazovat bezinfekčnost musí lidé například pro účast na hromadných kulturních či sportovních akcích, využívání různých služeb nebo návštěvy v nemocnicích či na restauračních zahrádkách.

Od pondělí 24.května budou také podmínkou pro ubytování.

Další možností, jak bezinfekčnost prokázat, je také negativní antigenní nebo PCR test.

Vláda zvažuje, že bezplatné budou jen dva PCR testy hrazené z veřejného zdravotního pojištění měsíčně. V červnu pak ještě čtyři antigenní testy. V současné době má každý nárok na antigenní test jednou za tři dny.

Lidé pod 40 let věku se v ČR zatím ještě nemohou očkovat, a budou si tak muset další testy zřejmě hradit, pokud budou chtít například ke kadeřníkovi.

Roušky pro děti ve školách zůstávají

O odložení respirátorů a roušek ve školách vláda rozhodne až zhruba dva týdny po dalším rozvolnění, které přijde v pondělí 24. května.

Hlavní hygienička Svrčinová informovala, že je třeba vyčkat na případné dopady příchodu studentů do škol od pondělí 24. května.

Vláda však uvolnila používání šaten ve školách.

Pro letní tábory budou podle Svrčinové platit stejná pravidla jako loni. Děti budou ale muset mít navíc testy nebo doklad o prodělané nemoci. O frekvenci testů, které mají hradit zdravotní pojišťovny, v létě bude vláda rozhodovat v pondělí. (sfr)