Policisté obvinili 4 lidi z dotačního podvodu za 226 milionů korun a poškození zájmů EU kvůli stavbě Technologického parku v Písku. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Kriminalisté Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) obvinili 4 lidi z dotačního podvodu a poškození zájmů Evropské unie (EU) kvůli stavbě Technologického parku v Písku. Obviněné osoby měly svým jednáním údajně vylákat z operačního programu Podnikání a inovace 226 milionů korun a snažili se zajistit proplacení dotace ve výši 6 milionů korun. Program je z 85 procent financovaný EU.

Na webu o tom informovala Policie ČR.

V případu se jedná o „Technologický park – energeticky efektivní budovy“, který stojí v Písku v areálu bývalých Žižkových kasáren.

Obvinění měli podle mluvčího Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ) Jaroslava Ibeheje svým jednáním vylákat z programu Prosperita Výzva III celkem 226 milionů korun a dílem se měli pokusit vylákat proplacení dotace 6 milionů korun.

Program je z 85 procent financovaný Evropskou unií.

„Obviněné osoby měly personálním propojením ovládnout jak ‚zhotovitele‘ díla, tak ‚žadatele‘ o dotaci a díky tomuto propojení měl ‚zhotovitel‘ díla vystavovat ‚žadateli‘ dotace doklady, jejichž obsah neodpovídal skutečnosti s ohledem na deklarovaná plnění. Následně takové doklady obsahující nepravdivé údaje měl ‚žadatel‘ předkládat ‚poskytovateli‘ dotace v rámci žádostí k proplacení dotace u jednotlivých etap,“ vysvětlil Ibehej.

Podle zjištění Radiožurnálu poskytlo ministerstvo průmyslu v roce 2013 dotaci firmě RG Group, u které však není jasné, kdo ji vlastní. Jediným dohledaným zástupcem je osmdesátiletá Milena Berendová, která ovšem řekla, že o projektu nic neví.

Stát výstavbu technologického parku v roce 2013 podpořil dotací 226 milionů korun, centrum však nikdy nezačalo běžně fungovat.

Jak dále server informoval, společnost RG Group se měla hodně zadlužit a budovu postavenou za dotační peníze využila, aby dluhy za více než 300 milionů korun pokryla.

Účet za nepovedený projekt technologického parku musel zaplatit stát, který musel dotaci vrátit Bruselu. Od příjemce dotace navíc žádné peníze nevymůže, protože se celý technologický park i s vybavením letos prodal za pouhých 40,9 milionu korun.

Policie stíhá obviněné na svobodě, věc dozoruje Městské státní zastupitelství v Praze.

V případě pravomocného rozsudku hrozí osobám trest odnětí svobody od 5 do 10 let.

Mezi zajištěnými věřiteli jsou podle Radiožurnálu 2 firmy, které si nárokují 235 milionů korun a které jsou navzájem provázané – Datahit vlastní druhou jménem Stavby Jelínek. Jejich konečný majitel, firma Villagio Group, sídlí v daňovém ráji. (pel)