Milionáři v USA protestovali před Bezosovými domy. Požadují vyšší zdanění nejbohatších lidí a také firem, jako je Amazon.(Ilustrační foto)

Američtí milionáři stávkovali před domy nejbohatšího člověka planety Jeffa Bezose v New Yorku a ve Washingtonu za své vyšší zdanění. Protest organizoval spolek Patriotic Millionaires, exkluzivní klub, jehož členové vydělávají více než 1 milion dolarů (20,9 milionů korun), nebo vlastní aktiva v hodnotě více než 5 milionů dolarů (104,5 tisíc korun). Skupina prosazuje daňovou reformu se zvýšeným zdaněním pro nejbohatší a korporace. 

Upozornil na to server Seznam Zprávy.

Demonstranti jsou toho názoru, že by Bezos jako nejbohatší člověk světa s majetkem ve výši 185 miliard dolarů měl platit vyšší daně.

Bezos sice podporuje zvýšení daně z příjmů právnických osob, ale jeho společnost Amazon je kritizována za to, že se dlouhodobě vyhýbá daňovým povinnostem. Podnik v únoru roku 2020 zaplatil pouze 9,4procentní federální sazbu daně z příjmu, což je méně než polovina 21procentní sazby dané zákonem.

Skupiny se odvolávala také na plán amerického prezidenta Joe Bidena, který chystá daňovou reformu.

Zvýšit chce Bílý dům právě třeba korporátní daň, a to ze současných 21 procent na 28 procent.

Postupně se také očekává vyšší zdanění pro osoby s vysokými příjmy ze současných 37 procent dostane na 39,6 procenta.

Členové skupiny Patriotic Millionaires uspořádali demonstraci s billboardy popsanými hesly „Zdanit bohaté“ apod. Protestní akce se konaly také před washingtonským domem senátora a předsedy republikánské menšiny Mitcha McConnella nebo před newyorskou kanceláří senátora a předsedy demokratické menšiny Chucka Schumera a dalších politiků. (pel)

Biden chce sebrat peníze velkým firmám: Chystá se zvýšit korporátní daně na 28 procent

Bidenova daňová revoluce: Prezident plánuje první velké zvýšení daní za téměř 30 let