Pražský magistrát vynahradí radnicím po zrušení všech heren výpadek příjmů prostřednictvím každoročních příspěvků na žáka. (Ilustrační foto)

Vedení Prahy chce do roku 2024 zrušit všechny herny. Městským částem zákazem vznikne v rozpočtech výpadek asi 200 milionů korun. Magistrát hodlá radnicím výpadek vynahradit prostřednictvím každoročních příspěvků na žáka.

Který rok výběru odvodů bude vybrán jako tzv. referenční a bude z něj vypočítána výše kompenzace, zatím není rozhodnuto, oznámil náměstek primátora Pavel Vyhnánek (Praha Sobě).

Poprvé budou podle Vyhnánka kompenzace v městském rozpočtu v roce 2024. Tvrdí ale, že vzhledem k pandemii covidu-19 by to mělo být už od roku 2023, kdy se začnou objevovat propady příjmů rozpočtů městských částí.

Magistrát se rozhodl rozdělit kompenzace prostřednictvím příspěvku na školství kvůli jasně daným pravidlům. Podle Vyhnánka jde i o nejspravedlivější ukazatel a je administrativně jednoduchý.

Příspěvky na školství magistrát přiděluje podle počtu dětí v mateřských a základních školách, jejichž zřizovatelem jsou městské části. Počet je stanoven na základě zahajovacích výkazů školských zařízení k 30. září roku, který bezprostředně předchází roku běžnému; tzn. že například pro rok 2021 to bylo podle výkazů k 30. září 2019.

Vyhláška zakazující provoz heren, které ministerstvo financí ve správním řízení postupně ruší, platí v Praze od 1. ledna 2016.

Příjmy Prahy z dílčí daně z technických her v roce 2020 meziročně klesly z předloňských 422 milionů na 416 milionů loni. Letos v prvních třech měsících činily asi 79,94 milionu.

Peníze, které jsou přerozdělovány všem městským částem podle počtu obyvatel, jsou pro ně přitom zásadně důležité, protože jsou využívány na podporu projektů v oblasti, sportu, kultury, školství a v sociální oblasti. (pel)