Kontroly zdravotní způsobilosti zákazníků na zahrádkách restaurací bude provádět hygiena a policie. (Ilustrační foto: redakční koláž).

Kontroly zdravotní způsobilosti zákazníků na zahrádkách restaurací bude provádět hygiena a policie. Oznámil toministr průmyslu a ocbhodu Karel Havlíček (za ANO). Kontroklu toho, zda jsou hosté na zahrádkách testováni, očkováni nebo prodělali koronavirus v posledních 90 dnech tak nebudou muset provádět zaměstannci restaurací.

Zahrádky hospod a restaurací se v Česku otevřou v pondělí 17.května. Budou také moci ve venkovních prostorách poskytovat hostům wi-fi připojení.

„Zůstává v platnosti, že zákazníci a hosté, kteří navštíví zahrádky, musí být buď testováni, nebo očkováni, nebo musí být schopni prokázat, že covid prodělali v posledních 90 dnech,” oznámmil ministr Havlíček po pátečním jednání vlády ČR.

Dodržování hygienických pravidel však nebudou kontrolovat zaměstnanci restaurací, jak bylo původně v plánu.

„Zákazníci se budou muset prokázat případné kontrole ze strany hygieny či policie,” vysvětlil Havlíček.

„Povinnost přicházet v bezpečné formě je přímo na hostovi,” doplnil ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Při návštěvě zahrádek restaurací tak od pondělí bude nutné mít u sebe buď PCR test, který nesmí být starší než sedm dní, nebo antigenní test ne starší než tři dny.

Kromě toho se budou moci hosté při případné kontrole prokázat také očkováním nebo proděláním covidu v posledních 90 dnech.

Arenberger poznamenal, že pokud se epidemická situace v zemi zhorší, musela by vláda zatáhnout za záchranou brzdu. (sfr)