Babišova vláda schválila novou strategii začleňování Romů, která plánuje finanční odškodnění za majetek, který byl Romům zabaven během druhé světové války. (Ilustrační foto)

Babišova vláda schválila novou strategii začleňování Romů na příštích deset let. Tato strategie počítá se zpětným dohledáváním předválečného majetku Romů a finančním odškodněním za majetek, který jim byl zabaven během druhé světové války.

Měla by k tomu být vypracována analýza, která by mapovala předválečný majetek českých Romů a jeho zabavování v letech 1938 až 1945. Ta by paknásledně posloužila jako podklad pro nastavení odškodnění.

„Ze strany vlády ČR dosud nebyl učiněn krok ke spravedlivé kompenzaci majetku, který byl Romům za druhé světové války zabaven,“ uvádí nová vládní strategie. S tím, že odškodnění mý být výrazný symbolický krok v procesu usmíření.

O změnu přístupu k romským obětem nacismu usiluje nezisková organizace Výbor pro odškodnění romského holocaustu. Požadovala již mimo jiné odstranění vepřína z míst protektorátního tábora v Letech u Písku.

Podle projektu Holocaust.cz deportovaly protektorátní úřady z českých zemí do Osvětimi přes 5500 českých Romů. Po válce se jich vrátila zhruba desetina.

Podle autorů vládní strategie začleňování je kvůli dlouhé době, která od války uplynula, potřeba se o získání informací a podkladů k vyrovnání pokusit co nejdřív. Na analýzu a nastavení odškodného kabinet ale schválil lhůtu deset let.

Cílem opatření je vytvoření podkladu, na základě kterého by bylo možné učinit další kroky k „nastavení kompenzačního mechanismu a jeho realizace do roku 2030“, píše se ve schválené vládní strategii.

Vytvoření analýzy k odškodnění doporučila už před rokem a půl rada vlády pro záležitosti romské menšiny. Požádala tehdy premiéra Andreje Babiše (ANO), aby na výzkum zajistil peníze. (sfr)