Praha vypsala nový tendr na systém, který bude odhalovat znečišťovatele ovzduší a pozná v provozu auta bez filtru pevných částic. (Ilustrační foto)

Praha přitvrdí s bojem proti emisím v ulicích. Magistrát znovu vypíše tendr na speciální měřicí systém, který bude schopen měřit emise u jedoucích aut přímo v ulicích a odhalit řidiče s nefunkčním filtrem pevných částic. Radnici by měl přístroj vyjít na více než 40 milionů korun. 

Město o tom informovalo na webu.

„Cílem záměru je přispět ke zlepšení životního prostředí v hlavním městě. Automobilová doprava je totiž jedním z nejvýznamnějších zdrojů znečišťování ovzduší, a to jak emisí tuhých látek, tak i suspendovaných částic PM10 a PM2,5,“ uvedl náměstek pro oblast dopravy Adam Scheinherr (Praha sobě).

Doplnil, že podle statistik silničních kontrol Centra služeb pro silniční dopravu každé čtrnácté auto neplní zákonné limity pro emise škodlivých látek.

Podle odhadů by zakázka měla mít hodnotu zhruba 40,2 milionu korun bez DPH. Polovinu nákladů má však uhradit Evropský fond pro regionální rozvoj.

Hlavní město se po schválení plánu radou loni v prosinci pokouší zakázku zadat už podruhé. Do první soutěže se nikdo nepřihlásil, přestože to vypadalo, že předběžný zájem byl.

Předmětem veřejné zakázky, kterou připravil odbor dopravy pražského magistrátu, je vývoj, výroba a dodávka zařízení pro detekci emisí pevných částic výfukových plynů motorových vozidel ve variantě stacionárního zařízení, přenosného zařízení a mobilního zařízení.

Přestože by odstraněný či nefunkční filtr pevných částic měla odhalit Státní technická kontrola (STK), podle loňské studie Asociace emisních techniků a opravářů se v ČR v této oblasti podvádí.

Pro srovnání v roce 2018 bylo průměrné stáří aut v Česku na kontrole emisí 13,03 let, emisním testem neprošlo 2,27 procenta aut. Naopak v Německu ve stejném roce bylo stáří vozidel 8,9 let, neprošlo 6,61 procenta vozidel.

Vedení Prahy na začátku týdne schválilo klimatický plán, podle kterého hodlá snížit emise o 45 procent do roku 2030. Do opatření snižujících škodliviny v ovzduší a zmírnění dopadů klimatických změn celkově investuje 230 miliard korun. (pel)

Praha hodlá snížit emise o 45 % do roku 2030. Do klimatické strategie nasype 230 miliard