Vyjednavač pro brexit Michal Barnier požaduje zastavení migrace do zemí EU až na 5 let. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Někdejší francouzský ministr zahraničí a vyjednavač pro brexit Michel Barnier požaduje zastavení migrace do Francie a zemí Evropské unie (EU) až na 5 let. Současně by podle něj měly být lépe zabezpečeny vnější hranice. Jeho slova přitom přišla jen pár dní nato, co francouzské vládě kvůli rozmáhajícímu se islamismu v zemi pohrozili nejdřív vysloužili generálové, ale vojáci ve zbrani. 

Upozornil na to server Novinky.cz.

„Nemluvím o studentech, nemluvím o uprchlících, s nimiž je třeba zacházet lidsky a silou, ale musíme celý proces znovu vybudovat. Musíme mluvit se svými sousedy o Schengenské dohodě, možná budeme muset zavést přísnější hraniční kontroly,“ řekl v rozhovoru pro francouzskou televizi.

Chce vést dialog i s dalšími zeměmi a regiony, aby se zjistilo, odkud převážně přistěhovalci přicházejí. Barnier je přesvědčen, že pokud Francie tyto změny sama nastartuje, přidají se i další unijní státy.

Francouzský politik dále zmínil, že imigrace v EU „nefunguje a že vnější hranice bloku se staly sítem“. Míní, že existují „vazby mezi imigrací a teroristickými sítěmi, které infiltrují migrační toky“. Jako hlavní problém vidí obchodování s lidmi.

Barnierova slova přišla jen pár dní poté, co penzionovaní generálové pohrozili prezidentovi Emmanuelu Macronovi a tamní vládě kvůli rozmáhajícímu se islamismu v zemi vojenským pučem, a přidali se k nim i vojáci v aktivní službě. (pel)

Francie je před občanskou válkou a vzpourou vojáků kvůli rozkladu země vlnou islamismu

Macronova Francie potrestá generály, kteří žádali obranu země před islamisty