Francouzské vládě už kvůli rozmáhajícímu se islamismu v zemi hrozí i vojáci ve zbrani. (Ilustrační foto: Desítky tisíc vyznavačů islámu napříč světem pálily portréty francouzského prezidenta Emmanuela Macrona)

Francie je na pokraji občanské války kvůli rozkladu země vlnou islamismu. Poté, co penzionovaní generálové pohrozili prezidentovi Emmanuelu Macronovi a tamní vládě vojenským pučem, se nyní ozvali i vojáci v aktivní službě. V zemi hodlají nastolit pořádek. 

Upozornil na to server Novinky.cz.

„Staří bojovníci mají v jádru sdělení pravdu. Jsme svědky násilí ve městech. Uzavírání se do komunit, a to i ve veřejné debatě. Vidíme nenávist k Francii a její historii, která se stává normou. Ano, pokud propukne občanská válka, armáda zajistí pořádek na svém vlastním území, protože o to bude požádána,“ je uvedeno v otevřeném dopise francouzské vládě.

Autoři navázali na dopis vysloužilých generálů, kteří se dubnu vymezili proti islamismu a násilí vyvolávanému „hordami z předměstí“, tedy přistěhovalci a jejich potomky. Ti podle nich tříští a rozvrací francouzskou společnost a provokují násilí.

Francie podle nich prochází „dezintegrací pod náporem islamistických hord z předměstí, které oddělují velké části národa a činí z nich teritoria podléhající dogmatům neslučitelným s naší ústavou“.

Generálové tvrdí, že ve francouzské společnosti se rozmáhá diskriminace a antirasismus, který podle nich v konečném důsledku vede k nenávisti mezi jednotlivými etnickými a náboženskými skupinami.

Nyní se k nim přidali i vojáci ve zbrani v aktivní službě. Na rozdíl od vysloužilých generálů dopis zveřejnili anonymně, není tak jasné, kdo nebo kolik lidí za deklarací stojí.

Jak informovaly Novinky, francouzský ministr vnitra Gerald Darmanin to označil za hrubý čin svědčící o nedostatku odvahy a premiér Jean Castex za nepřípustné zasahování armády do politiky.

Francouzská ministryně obrany Florence Parlyová text odmítla jako nezodpovědný a uvedla, že nemluví za armádu.

Podle průzkumu Harris Interactive totiž s pohrůžkou zásahu armády do vnitrostátního dění bez souhlasu a vědomí politické reprezentace souhlasí 49 procent obyvatel Francie.

S tvrzením, že ústava a zákony garantující rovnost před spravedlností a svobodu vyznání už na některých částech území Francie (zejména v ghettech) neplatí, souhlasí 86 % oslovených Francouzů. (pel)

Macronova Francie potrestá generály, kteří žádali obranu země před islamisty

Tisíce muslimů v Bangladéši pálí fotky prezidenta Macrona. Vyznavači islámu bojkotují francouzské zboží