Piráti zvažují v případě vítězství ve volbách do sněmovny zvýšit daně z nemovitostí pro velké firmy nebo ze sladkých nápojů. (Ilustrační foto: Piráti)

Piráti zvažují, že by v případě vítězství v podzimních volbách do sněmovny, zvýšili některé daně. Konkrétně navrhují zvýšit daně z nemovitých věcí pro korporace, růst spotřební daně nebo zrušení daňových výjimek, např. přeřadit sladké nápoje z nižší sazby daně z přidané hodnoty (DPH).

Senátor Lukáš Wagenechta (Piráti), který se uchází o případnou nominaci na post ministra financí, v rozhovoru pro server Novinky úvahy o zdanění komerčních nemovitostí nebo rušení daňových výjimek potvrdil.

„Tohle je nějaký narativ, že Piráti chtějí zvyšovat daně. Nechceme. Chceme, aby se dlouhodobě snižoval deficit státního rozpočet podle Maastrichtských kritérií,“ řekl Wagenknecht Novinkám s tím, že je potřeba snižovat zadlužení státu a rozhýbat ekonomiku.

Podotkl dále, že Piráti chtějí jít cestou zdaňování negativních externalit, tedy věcí, které mají negativní dopad na život občanů, případně životní prostředí.

V té souvislosti zmínil vyšší zdanění komerčních nemovitostí.

„Jde o to, že se většinou staví na zelené louce, ničí se půdní fond a zatěžuje se doprava v daném okolí. Je pravda, že tyhle typy daní máme oproti Polsku nebo Maďarsku extrémně nízké. Je to cesta, jak do rozpočtu peníze dostat, aniž bychom zatížili běžného občana,“ míní Wagenknecht.

Odlivu investorů se neobává. Podle něj je do Česka láká hlavně nízké zdanění práce. současně popřel, že by Pirátská strana uvažovala o vyšším zdanění soukromých nemovitostí.

Další cestu vidí Wagenknecht v rušení daňových výjimek.

„Šlo by třeba o zrušení snížené daňové sazby na sladké nápoje. Vezměte si, že naše děti byly rok doma a je mezi nimi zvýšený stupeň obezity. Neříkám, že to takto nakonec dopadne, ale je to cesta, o které budeme přemýšlet,“ řekl v rozhovoru.

Poslanec Jan Skopeček (ODS) je toho názoru, že Wagenknecht by neměl urážet podnikatele, jejichž fabriky za městem nevypadají jako architektonický skvost.

Podle ministryně financí Aleny Schillerové (ANO) by zvyšováním daně z nemovitostí  Piráti nejvíce poškodili střední třídu. (pel)