Hospody a restaurace se chystají po znovuotevření zvýšit ceny pití i jídla. (Ilustrační foto)

Vládní lockdowny Česka vedou k radikálnímu zvýšení cen v restauracích. Hospodští a většina gastroprovozovatelů, kteří ustáli propad tržeb, mají v plánu po otevření zdražovat. Podle zjištění serveru Lidovky.cz podraží jídlo a pití v průměru o 10 procent. A do konce roku budou ceny nejspíš ještě stoupat. 

„Není jiné cesty. Zdražení bude skokové a radikální. Zpočátku podle našich poznatků v průměru o deset procent, během roku o 15 až 20 procent,“ řekl pro Lidovky Luboš Kastner, spolumajitel sítě restaurací Hospodska a garant gastro oboru v rámci Asociace malých a středních podniků a živnostníků.

Že se dá očekávat i větší než desetiprocentní nárůst cen, potvrdili i další oslovení provozovatelé, ale také ekonomové.

Také prezident Svazu obchodu a cestovního ruchu Tomáš Prouza odhaduje skok cen o 10 procent.

Pivo tak podraží zhruba o 3 až 5 korun, jídlo o 10 až 20 korun oproti cenám před lockdownem.

Podle některých odhadů tratil obor gastronomie během covidové pandemie a lockdownu více než 100 miliard korun.

Zdražování se ale nebude týkat jen restaurací a hospod, ale také některých služeb. Třeba ve znovuotevřených kadeřnictvích už k tomu došlo. (pel)