Plošné povinné nošení roušek venku skončí v Česku v pondělí 10. května. (Ilustrační foto)

Plošné povinné nošení roušek venku skončí v Česku v pondělí 10. května. Od tohoto dne bude nutné nosit ochranu dýchacích cest ve venkovních prostorách jen při setkání dvou a více osob vzdálených od sebe méně než dva metry, pokud nejde o členy jedné domácnosti.

Po jednání vlády o tom informoval ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO).

Od 10. května nebudou povinné roušky na ulici, pokud po ní půjde člověk sám.

„Od 10. května bude ve venkovních prostorách povinná ochrana nosu a úst pouze tam, kde dochází na stejném místě a ve stejnou dobu k přítomnosti alespoň dvou osob vzdálených od sebe alespoň dva metry, pokud se nejedná o členy domácnosti,“ oznámil ministr.

Pokud bude člověk na ulici sám, roušku mít nemusí.

„Je to totéž, co jsme tady zažili na podzim. Když jste ve volném prostoru a nejsou kolem v blízkosti jiní lidé, tak nemusíte nosit ochranu úst, ale když přijdete třeba na zastávku tramvaje nebo autobusu a je tam víc lidí, tak si roušku nasadíte,“ vysvětlil Arenberger.

Výjimka z nošení ochranných pomůcek bude nově také při konzumaci nápojů a jídla.

Od počátku března musejí obyvatelé Česka nosit v zastavěném území obce minimálně chirurgickou roušku.

Respirátory s třídou ochrany nejméně FFP2, respektive nanoroušky, jsou povinné v hromadné dopravě, obchodech a na dalších frekventovaných místech. (sfr)

 VÍCE O TÉMATU ČTĚTE ZDE:

Rozvolnění v ČR: Otevřely kadeřnictví i masáže, další děti do škol. Obchody zůstaly zavřené » BYZNYS NOVINY – zpravodajství a publicistika z ČR i ze zahraničí