Venezuelská vláda zvýšila minimální mzdu o 289 procent. Několikátým rokem přitom bojuje s recesí a hyperinflací. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Socialistická Venezuela zvýší od května minimální měsíční mzdu o 289 procent. Nový základní příjem tak bude činit 3,5 dolaru (75 korun). Za to si obyvatelé jihoamerické země mohou koupit 1 litr mléka a 1 kilo sýra. Tamní ekonomika se potýká sedmým rokem s recesí. Inflace ve Venezuele loni stoupla o 9 586 procent. 

Ministr práce Eduardo Piňate oznámil, že minimální měsíční mzda v květnu stoupne na 7 milionů bolívarů z 1,8 milionu bolívarů. V přepočtu na dolary podle kurzu centrální banky se mzda navýší na zhruba 2,4 dolaru (52 korun) ze zhruba 64 centů (14 korun).

Kromě toho se zvýší také potravinový bonus, který získávají státní zaměstnanci.

Nový základní příjem, který tvoří minimální mzda spolu s potravinovým bonusem, tak bude činit 3,5 dolaru (75 korun). Za to si obyvatelé jihoamerické země mohou koupit 1 litr mléka a 1 kilo sýra.

Dříve bohatá země produkující ropu se propadla do hluboké ekonomické krize a trápí ji několik let vysoký růst cen, tzv. hyperinflace. Přispívají k tomu i Spojené státy ve snaze odstavit prezidenta Nicoláse Madura, což se však nedaří.

V zemi chybí potraviny, léky i další základní zboží. Situaci v zemi ještě zhoršila probíhající pandemie koronaviru.

Tamní ekonomika se potýká sedmým rokem s recesí. Tempo růstu spotřebitelských cen ve Venezuele loni přesto výrazně zpomalilo.

Inflace tak dosáhla „jen“ 9 586 procenta proti 130 060 procentům v přechozím roce. (pel)

Hladomor v Americe: Zubožení občané ultrasocialistické Venezuely rabovali obchody

Inflace ve Venezuele jde nezadržitelně nahoru. Dosáhla 130 tisíc procent