Hladové protesty ve Venezuele: Zoufalí lidé rabovali obchody a demonstrovali proti vládě.

Zoufalí a hladoví občané Venezuely rabovali obchody. Lidé často nemají ani elektřinu a pitnou vodu. Protivládní protesty v socialistické zemi kvůli stále se zhoršující ekonomické situaci si vyžádaly nejméně 1 oběť a desítky zraněných.

Lidé na demonstracích třímali transparenty s nápisy „Máme hlad“.

Během některých protestů došlo k rabování obchodů. Na ostrově Margarita místní o víkendu vyrabovali luxusní hotel, z něhož odnášeli mimo jiné i židle, stoly, matrace nebo pračky.

Venezuelská ekonomika se potýká s nedostatkem benzínu, což má negativní dopad na potravinový řetězec země. Došlo k významnému narušení výroby potravin, protože mnozí zemědělci nemají dostatek paliva potřebného k úspěšnému dokončení sklizně obilí a ovoce.

Výsledkem tak je, že mnoho lidí hladoví. Vzdorovat se rozhodli protivládními protesty, které v zemi trvají už několik týdnů.

Několik lidí se dokonce vloupalo na farmu a zajalo obchodníky, aby získali jídlo pro rodinu.

Situaci v zemi ještě zhoršila probíhající pandemie koronaviru. Venezuelská autoritářská vláda proto zablokovala hlavní silnici do Caracasu. Kritici ale tvrdí, že to nebylo kvůli obavám z covidu-19, ale právě kvůli přílivu protestujících do metropole.

Kvůli zhoršující se situaci s potravinami navíc stát převezme kontrolu nad některými podniky vyrábějícími potraviny, aby mohl kontrolovat ceny. (pel)