Lidé v Česku jsou vesměs proti tomu, aby si před návštěvou restaurace či kadeřníka museli sami platit PCR test, který v průměru stojí 1 500 korun. (Ilustrační foto)

Lidé v Česku si odmítají platit PCR test kvůli návštěvě hospody, kadeřníka či kulturnímu vyžití z vlastní kapsy. Průzkum agentury Median pro iRozhlas.cz ukázal, že proti je 59 procent oslovených. Naopak asi 39 procent je ochotných povinný test PCR podstoupit a zaplatit si. V průměru stojí PCR test v ČR 1 500 korun. 

Od pondělí 3. května by vedle obchodů a trhů mohly začít fungovat vybrané služby spojené s péčí o tělo, péčí o zvířata nebo lázeňskou zdravotní péčí.

Podmínkou však bude prokázat se u vstupu antigenním nebo PCR testem. Předložit ale lidé budou moct i samotesty. Výjimku budou mít očkovaní nebo ti, kteří v posledních 90 dnech covid-19 prodělali.

Aktuálně jsou lidé povinně testováni ve firmách nebo mají možnost každé 3 dny nechat se zdarma otestovat antigenními testy hrazenými ze zdravotního pojištění. Naproti tomu pokud chce člověk PCR test, musí za něj zaplatit v průměru kolem 1 500 korun. A to už by se návštěva restaurace nebo kadeřníka prodražila.

Kritici navíc varují, že kapacity testovacích antigenních center po rozvolňování začnou praskat ve švech. Navíc si člověk bude muset například péči o tělo, kulturní nebo sportovní vyžití pečlivě naplánovat předem dopředu, aby se mohl prokázat platným testem.

Podle ředitele Medianu Přemysla Čecha by si na své vlastní náklady nechali udělat PCR testy lidé ve věku 18 až 29 let, vysokoškoláci. Vyšší podporu mají PCR testy u voličů Pirátů a ODS, naopak nejnižší u příznivců ANO a KSČM.

Naopak u antigenních testů hrazených pojišťovnou se ochota lidí nechat testovat před návštěvou restaurace nebo koncertu pohybuje v průměru nad 50 procenty. (pel)

Babišova vláda dovolí v zemi otevřít obchody a některé služby od 3. května

Česko plánuje zavést covidpasy: Umožní vybraným lidem přístup do bazénů či kadeřnictví