Evropská unie nechce obnovit smlouvy s farmaceutickými firmami AstraZeneca a Johnson & Johnson na dodávky vakcín proti koronaviru. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Evropská unie (EU) už nechce vakcíny proti covidu-19 AstraZeneca a Johnson & Johnson. Se společnostmi Komise neobnoví smlouvy, až vyprší jejich platnost. Brusel se místo toho zaměří na očkovací látky Pfizer/BioNTech a Moderna. 

Upozornil na to server Novinky.cz.

„Evropská komise po dohodě s prezidenty a premiéry mnoha zemí EU rozhodla, že až vyprší platnost smluv se společnostmi, které vyrábějí virové vektorové vakcíny, smlouvy se už neobnoví,“ je uvedeno ve zprávě Evropské komise.

Obě společnosti nesplnily slíbené závazky a opakovaně krátí dodávky vakcín pro evropské země, což narušuje vakcinační plán EU.

Podstatným problémem očkování proti koronaviru v Česku, ale i v dalších členských zemích Evropské unie tak zůstává nadále nedostatek očkovacích vakcín. Na vině je jednak Brusel, který už přiznal, že nebyl schopný zajistit dostatek vakcín, ale i česká vláda.

AstraZeneca do konce března dodala do Evropy 30 milionů očkovacích dávek z původně slíbených 100 milionů.

Jak připomněly Novinky, EU vloni s firmou AstraZeneca uzavřela smlouvu o nákupu 300 milionů dávek její vakcíny, přičemž 30 milionů mělo dorazit do konce roku 2020, 90 milionů v prvním čtvrtletí letošního roku a 180 milionů ve čtvrtletí druhém.

Společnost Johnson & Johnson v úterý pozastavila dodávky do Evropy poté, co úřady Spojneých států upozornily na jednotky případů výskytu krevních sraženin. Stejný problém se řešil také s vakcínou AstraZeneca, kterou bylo dokonce očkování v některých zemích na nějakou dobu úplně zastaveno.

Očkovací látky jsou rozdělovány podle počtu obyvatel. Když však některá země neprojeví zájem o celý svůj příděl, mohou si jej koupit jiné členské státy, čímž vzniká kritizovaný nepoměr. (pel)

EU a Británie se znovu hádají o dodávky vakcín AstraZeneca. Hrozí tak další zbrzdění očkování

Vakcínu AstraZeneca dočasně zakázala většina Evropy. Česko s očkováním dál pokračuje

Předpověď vakcín: AstraZeneca dodá EU jen třetinu ze slíbených očkovacích dávek