ČEZ začal prodávat čistě jadernou elektřinu. (Ilustrační foto).

Skupina ČEZ začala prodávat čistě jadernou elektřinu. Prvním odběratelem jaderné elektřiny se stala firma Eurovia CS. Smlouvu o dodávkách nového produktu s ní podepsala dceřiná společnost ČEZ ESCO a to na období od začátku příštího roku do konce roku 2023. Odběratel jaderné elektřiny dostane certifikát, který bude potvrzovat původ elektřiny z jaderných zdrojů.

„Pokud má být Česko uhlíkově neutrální, bude se muset v budoucnu spoléhat pouze na bezemisní zdroje, tedy obnovitelné zdroje a jádro. Jsem rád, že si společnost Eurovia vybrala dodávku právě z jaderných zdrojů. Často se totiž zapomíná, že jádro je globálně po vodních elektrárnách druhým nejdůležitějším zdrojem elektřiny s nulovou uhlíkovou stopou,“ uvedl při podpisu smlouvy o dodávkách jaderné elektřiny generální ředitel ČEZ Daniel Beneš.



Systém dodávky elektřiny z jaderného zdroje pro skupinu Eurovia je ověřen společností Bureau Veritas Services CZ.

Při odběru 1 MWh bezemisní elektřiny se oproti klasické elektřině z běžného energetického mixu ČR ušetří 0,6 tuny CO2, což při průměrné roční spotřebě firmy Eurovia činí snížení o 19,6 tis. tun CO2.

Stavební skupina Eurovia odebere během dvou let 66 tisíc megawatthodin jaderné elektřiny. Tím se uspoří více než 39 tisíc tun oxidu uhličitého.

„Nová smlouva o dodávkách energie z jaderných elektráren se týká našich téměř 140 poboček, které jsou rozmístěné po celé republice,“ vysvětlil předseda představenstva a generální ředitel Eurovia CS Martin Borovka.

Řada dodavatelů v Česku, včetně skupiny ČEZ, už delší dobu nabízí zákanzíkům možnost zvolit si dodávky takzvané zelené elektřiny, vyrobené výlučně z obnovitelných zdrojů. Bývají obvykle dražší než standardní tarify.

Tyto produkty garantují odběratelovi, že dodaná elektřina byla vyrobena výhradně z obnovitelných zdrojů – tedy ze solárních, větrných nebo vodních elektráren, případně díky využití energie z biomasy. Celý proces hlídá Operátor trhu s elektřinou, který poskytuje na zelenou elektřinu záruku původu.

Cena takzvaného zeleného certifikátu se aktuálně pohybuje kolem jednoho eura (25,8 koruny) za megawatthodinu.

Zelenou elektřinu, kterou využívají odběratelé, nelze fyzikálně odlišit od elektřiny z jiných než obnovitelných zdrojů.

Dodávka zelené elektřiny spotřebitelům je zajišťována na ekonomickém principu. Dodavatel dané množství zelené elektřiny nakoupí u prověřených výrobců z obnovitelných zdrojů a stejné množství energie pak dodá koncovým spotřebitelům.

Členské státy EU se v minulém roce shodly na zpřísnění klimatických cílů k roku 2030, celkové emise se tak musí omezit nejméně o 55 procent oproti roku 1990. Do roku 2050 chce Evropa dosáhnout uhlíkové neutrality. (sfr)