Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) bude po vládě požadovat mimořádné odměny pro policisty a hasiče. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD) chce požádat vládu, aby ze státního rozpočtu uvolnila 770 milionů korun na odměny policistů a hasičů. V průměru by si tak přišli na bonus 20 tisíc korun. Resort také začne od začátku června přispívat 39 korun denně na jídlo všem policistům, kteří na pracovišti nemají zajištěno stravování. 

„Já jsem přesvědčen, že policisté, hasiči, ale i další – celníci, vojáci, kteří byli nasazeni v boji proti pandemii, si zaslouží odměnu, stejně jako jsme odměnili zdravotníky, pracovníky hygienických stanic a sociální pracovníky,“ řekl Hamáček.

Přilepšit by si podle něj měli lidé nasazení v terénu, kteří třeba pomáhali při kontrolách hranic okresů v rámci vládou nařízeného omezení pohybu, nebo za sledování lidí, zda dodržují nařízenou karanténu.

Celkově by na mimořádné odměny, které se budou týkat okolo 26,5 tisíce policistů a dalších několika tisíc hasičů, ze státního rozpočtu ČR putovalo 770 milionů korun.

Kromě toho dostanou policisté od letošního června příspěvek 39 korun denně na stravování, který bude vyplácen formou stravenkového paušálu.

Mimořádný bonus bude pro vojáky požadovat ministerstvo obrany. (pel)

Pohyb lidí bude kontrolovat až 30 tisíc policistů a vojáků. Česko bojuje s pandemií už přesně 1 rok

Policisté budou chodit kontrolovat lidi domů, zda dodržují karanténu. Hříšníkům hrozí trest

Zdravotníci a lidé v sociálních službách dostanou prémie. Z rozpočtu na ně půjde 12 miliard