Dodržování nařízené karantény a izolace kvůli koronaviru budou v Česku kontrolovat policisté. (Ilustrační foto)

Policisté v Česku budou spolu s hygieniky chodit kontrolovat lidi domů, zda dodržují nařízenou karanténu nebo izolaci kvůli covidu-19. Seznamy bude policie dostávat od krajských hygienických stanic. Hříšníky, kteří koronavirovou karanténu poruší, může potrestat i pokutou. 

Informoval o tom ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

„Ten, kdo má nařízenou karanténu, se má zdržovat na místě, které je k tomu určené nebo které si k tomu nahlásil. A samozřejmě v případě, že byl ten člověk zadržen mimo bydliště někde venku, tak tam hrozí i nebezpečí šíření nakažlivé nemoci a to je ve svém důsledku trestný čin,“ uvedl Hamáček v rozhovoru pro iRozhlas.cz.

Akce odstartuje tento týden. Lidé se při kontrole musí prokázat občanským průkazem a rozhodnutím o tom, že mu byla nařízena karanténa.

Jak bude postupováno v případě, že člověk z nějakého důvodu neotevře, ministr zatím neupřesnil.

Podle ministra zdravotnictví Jana Blatného (ANO) dodržování základních pravidel včetně karantény a izolace významně pomůže k brzkému zrušení plošných opatření Babišovy vlády.

Kvůli šíření mutací byla doba karantény na konci února z 10 dnů prodloužena na 14. Do karantény nemusí nyní lidé, kteří covid-19 v posledních 3 měsících prodělali. Dále jsou to lidé, kteří už dostali obě dávky vakcíny proti koronaviru a od podání druhé dávky uplynulo alespoň 14 dnů.

Za porušení takto nařízené karantény hrozí uložení pokuty až do výše 3 milionů korun. Porušením opatření v souvislosti s epidemií koronaviru se může člověk dopustit také trestného činu, a to konkrétně šíření nakažlivé nemoci. (pel)