Premiér Andrej Babiš dal KSČM návrh na novou státní banku, zatím se mu tak podařilo odložit konec tolerance vlády. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Premiér Andrej Babiš (ANO) se to snaží u komunistů vyžehlit návrhem státní komerční banky, jak KSČM podporující menšinový kabinet hnutí ANO s ČSSD požadovala. Dohoda o toleranci komunistů k vládnímu kabinetu tak zatím dál trvá, i přestože lídři KSČM jasnou většinou odhlasovali, že má skončit. Dohodovací řízení bylo na týden přerušeno. 

Předseda komunistů Vojtěch Filip hodlá s experty prostudovat návrh na založení banky komerčního typu v rukou státu.

Ministra obrany Lubomíra Metnara (ANO) pak KSČM vyzvala, aby neblokoval sloučení Zdravotní pojišťovny ministerstva vnitra a Vojenské zdravotní pojišťovny.

Podle šéfa poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka se zástupci stran shodli na tom, že vláda plní 60 procent závazků obsažených v toleranční dohodě, 40 procent ne.

Nespokojenost s tolerancí vlády mezi komunisty narůstá již delší dobu. Poslední kapkou se podle jejich zástupců stalo právě rozhodnutí vlády o vrácení i druhých 5 miliard korun do rozpočtu armády z celkových 10 miliard, o které obrana přišla po kompromisu vlády ANO s ČSSD a komunistů při loňském jednání o státním rozpočtu.

Komunisté už dříve řekli, že ačkoli snížení armádního rozpočtu o 10 miliard, které KSČM prosadila při jednání o státním rozpočtu, není součástí tolerančního patentu, cítí se podvedeni. Šlo prý o nepsané ujednání, o kterém věděli všichni, včetně české veřejnosti.

Straně nesouhlasí ani s postupem vlády ohledně stavby nového bloku jaderné elektrárny Dukovany nebo s některými kroky podnikanými proti šíření epidemie koronaviru.

KSČM s hnutím ANO uzavřely dohodu o toleranci před 3 lety s důrazem na 7 priorit. Komunisté žádali trvalý růst minimální mzdy, valorizaci důchodů, ochranu přírodních zdrojů „před zcizením do zahraničních rukou“, zvýšení podílu veřejného sektoru v hospodaření s vodou a zdanění církevních restitucí.

Dále měl menšinový kabinet zabránit dalšímu nárůstu cen bydlení, podpořit výstavbu obecních bytů a udržet kvalitní dostupnou zdravotní péči bez zvyšování spoluúčasti pacientů. (pel)

Babišova menšinová vláda to má nahnuté: Komunisté jí chtějí vypovědět toleranci

Komunisté jsou naštvaní na vládu: Vadí jim vratka 5 miliard i vyřazení Číny z tendru Dukovan

Sněmovna schválila nový půlbilionový státní rozpočet na rok 2021. Vládě pomohla KSČM