Komunisté jsou nespokojeni s vládou premiéra Andreje Babiše (ANO). Širší vedení KSČM požaduje vypovězení toleranční dohody vládnímu kabinetu. (Foto: Redakční koláž)

Babišova menšinová vláda hnutí ANO a ČSSD to má nahnuté. Komunisté zahájí řízení o toleranci vládního kabinetu. Vadí jim, že vláda oproti slibu vrátila 10 miliard armádě a nesplnila ani sloučení Zdravotní pojišťovnu ministerstva vnitra a Vojenskou zdravotní pojišťovnu.

KSČM o tom informovala na webu.

Nespokojenost s tolerancí vlády mezi komunisty narůstá již delší dobu. Poslední kapkou se podle jejich zástupců stalo právě pondělní rozhodnutí vlády o vrácení i druhých 5 miliard korun do rozpočtu armády.

„Částka 10 miliard korun se mohla využít v této době pandemie daleko efektivněji a pro občany účelněji. Třeba na nákup vakcín, léků, testů do škol, na kompenzace uzavřeným podnikům, OSVČ…Na to jsme nechali vlád peníze v rozpočtové rezervě – na ´boj´ s covidem,“ uvedla předsedkyně rozpočtového výboru Miloslava Vostrá v rozhovoru pro server Sputnik NEWS.

Komunisté tvrdí, že ačkoli snížení armádního rozpočtu o 10 miliard, které KSČM prosadila při jednání o státním rozpočtu, není součástí tolerančního patentu, cítí se podvedeni. Šlo prý o nepsané ujednání, o kterém věděli všichni, včetně české veřejnosti.

„KSČM není součástí vlády, strana jen ukázala státotvornou tvář, aby v době krize naše republika nemusela čelit politické krizi kvůli neschválení státního rozpočtu. Něco za něco nevyšlo. Babiš svůj slib porušil. Jen aby si zachoval tvář a asi i ministra obrany Lubomíra Metnara, který hrozil odchodem z vlády, pokud nedostane peníze, které mu nepatří,“ uvedla strana v prohlášení.

Dále její zástupci připomněli, že KSČM s hnutím ANO uzavřely dohodu o toleranci před 3 lety s důrazem na 7 priorit. Komunisté žádali trvalý růst minimální mzdy, valorizaci důchodů, ochranu přírodních zdrojů „před zcizením do zahraničních rukou“, zvýšení podílu veřejného sektoru v hospodaření s vodou a zdanění církevních restitucí.

Dále měl menšinový kabinet zabránit dalšímu nárůstu cen bydlení, podpořit výstavbu obecních bytů a udržet kvalitní dostupnou zdravotní péči bez zvyšování spoluúčasti pacientů.

Vypovězení toleranční dohody navrhlo šiřší vedení KSČM. Rozhodne ale ústřední výbor strany, který se sejde 17. dubna v Nymburku. (pel)

Komunisté jsou naštvaní na vládu: Vadí jim vratka 5 miliard i vyřazení Číny z tendru Dukovan

Sněmovna schválila nový půlbilionový státní rozpočet na rok 2021. Vládě pomohla KSČM