Mezinárodní měnový fond (MMF) zhoršil výhled české ekonomiky na rok 2021. Počítá s růstem HDP jen o 4,2 procenta proti původním 5,1 procentům. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Ekonomika Česka poroste v roce 2021 „pouze“ o 4,2 procenta, předpověděl Mezinárodní měnový fond (MMF) v nové prognóze. Zhoršil tak výhled z loňského října, kdy České republice předpovídal rychlejší vzpamatování z koronavirové pandemie a růst o 5,1 procenta. 

Výrazně hůř si povede i Slovensko, kterému fond zhoršil výhled růstu hrubého domácího produktu (HDP) na letošní rok na 4,7 procenta z podzimní prognózy 6,9 procenta.

Za zhoršením předpovědí stojí předpoklad fondu, že zotavení ekonomiky po krizi způsobené koronavirovou pandemií bude pozvolnější, než se očekávalo původně.

Ekonomika eurozóny letos stoupne o 4,4 procenta a v roce 2022 o 3,8 procenta.

Spojené státy, jejichž ekonomika se loni propadla o 3,5 procenta, letos čeká růst HDP o 6,4 procenta.

Největší evropská ekonomika – Německo – loni zaznamenala propad o 4,9 procenta. Letos očekává fond růst HDP o 3,6 procenta, příští rok pak o 3,4 procenta.

Co se týká globální ekonomiky, ta podle MMF letos vykáže šestiprocentní růst, zatímco na podzim fond očekával růst o 5,2 procenta. (pel)