Vláda na Velký pátek uvalila na ekonomiku "superlockdown", když nařídila zavřít všechny obchody.

Vláda na Velký pátek uvalila na ekonomiku drastický „superlockdown“. Nařídila zavřít všechny obchody bez výjimek, tedy včetně nejmenších obchůdků s potravinami. Nařízení vyplývá z platného vládního usnesení v boji proti koronaviru, kdy ve státní svátky mohou fungovat jen čerpací stanice, lékárny či prodejny na letištích nebo nádražích.

Na Velký pátek (2. dubna 2021) tak musí mít zavřeno všechny obchody, včetně potravin.

Nejnovější restriktivní opatření vlády jde tedy ještě dál, než dříve přijatý a řadu let uplatňovaný zákon, jenž ve vybraných státních svátcích zakazuje otevírat obchodům s plochou nad 200 metrů čtverečních.

Tento zákon se uplatní na Velikonoční pondělí, kdy obchody s plochou menší než 200 metrů čtverečních budou moci otevřít.

Podle Svazu obchodu a cestovního ruchu ČR (SOCR) je zákaz prodeje na Velký pátek nesmyslný a povede jen k větší koncentraci lidí v obchodech ve čtvrtek a sobotu.

„Jsme obezřetní, máme strach,“ uvedl k uzavření všech obchodů na Velký pátek ministr průmyslu a obchodu Karel Havlíček (za ANO).

Epidemická situace se nyní po zpřísnění opatření podle něj lepší a je tedy třeba v současném režimu ještě vydržet. (sfr)