Státní rozpočet ČR skončil v březnu 2021 ve schodku 125 miliard korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Schodek státního rozpočtu ČR stoupl v březnu roku 2021 o dalších 39,1 miliardy korun z únorových 86,1 miliardy korun. Hospodaření Česka tak skončilo v deficitu 125,2 miliardy korun. Loni ke konci března vykázal rozpočet schodek 44,7 miliardy korun. Celková pomoc ekonomice, firmám a domácnostem v souvislosti s pandemií covidu-19 dosáhla podle MF ČR ke konci března už 281,8 miliardy korun.

Informovalo o tom ministerstvo financí.

Po očištění o příjmy z Evropské unie a finančních mechanismů, stejně jako o výdaje na tyto projekty, činil deficit 123,9 miliardy korun.

Pokračující restriktivní opatření omezující ekonomickou aktivitu mají i nadále negativní dopad na daňové výnosy státního rozpočtu, jejichž pokles je prohlubován snížením zdanění práce, kapitálu či majetku, a dále změnou rozpočtového určení daní ve prospěch územních rozpočtů.

Spolu s podporou státu zaměřenou na pomoc zasaženým sektorům ekonomiky, sociálnímu a zdravotnímu systému se jedná o hlavní příčiny meziročního propadu hospodaření státního rozpočtu o 80,5 miliardy korun.

Celkové příjmy meziročně poklesly o 37,6 miliardy korun na 339,7 miliardy korun, z čehož nejzřetelněji daňové příjmy bez pojistného.

Nová úprava rozpočtového určení daní zatím přispěla do rozpočtu obcí a krajů navíc 6,3 miliardy korun. Na sdílených daních, jako jsou daň z přidané hodnoty a daně z příjmů, inkasuje státní rozpočet o stejnou částku méně.

Inkaso mírně vylepšovaly příjmy z Evropské unie a finančních mechanismů s nárůstem o 2,8 miliardy korun a také mimořádný výnos z aukce kmitočtů ve výši 5,6 miliardy korun realizované již koncem minulého roku. Na druhou stranu je meziroční srovnání negativně zkresleno o 13 miliardy korun, které v březnu 2020 navýšily příjmy rozpočtu z dividend.

Celkové výdaje rozpočtu ke konci března pak meziročně stouply o 42,9 miliardy na 464,9 miliardy korun. Na sociálních dávkách stát vyplatil ke konci března 176,1 miliardy korun, meziročně o 12,4 miliardy korun více. Výdaje na důchody se meziročně zvýšily o 8,79 miliardy korun na 134,86 miliardy korun.

Celková pomoc ekonomice, firmám a domácnostem v souvislosti s covidem-19 dosáhla podle MF ČR ke konci března už 281,8 miliardy korun.

Poslanecká sněmovna schválila v únoru novelu státního rozpočtu ČR na rok 2021, když proti původnímu zákonu zvýšila schodek rozpočtu na 500 miliard korun.

Původní návrh rozpočtu s plánovaným deficitem 320 miliard korun nepočítal s miliardovými výpadky v důsledku schválení tzv. daňového balíčku a zrušení superhrubé mzdy. (pel)

Sněmovna schválila nový půlbilionový státní rozpočet na rok 2021. Vládě pomohla KSČM

Česko narazí na dluhovou brzdu už v roce 2024. Bude nutné zvýšení daní, varovala rada

Ekonomika ČR ustojí lockdown se schodkem 500 miliard jen do června, přiznala Schillerová