Hospodaření obcí a krajů ČR skončilo v roce 2020 v přebytku 14 miliard korun. (Ilustrační foto: Redakční koláž)

Hospodaření obcí a krajů v ČR v roce 2020 poznamenala pandemie koronaviru. I tak skončilo celkové hospodaření územních rozpočtů v přebytku 14 miliard korun. Obce navíc neinvestovaly asi 12 miliard, které mohly potenciálně použít. 

Informovalo o tom ministerstvo financí.

„Stavy na účtech samospráv dosáhly v loňském roce historického rekordu. 267 miliard. I po započtení dluhů to je 179 miliard. Ekonomika přitom potřebuje podpořit právě teď. Apeluji proto hlavně na obce, aby neváhaly svůj investiční potenciál využívat a pomohly tak na cestě z krize,“ napsala ministryně financí Alena Schillerová (ANO) na Twitter.

Obce měly na účtech meziročně o 9 procent více, a to 234,1 miliardy korun.

Naopak kraje přišly meziročně o 8 procent, celkově měly na účtech 32,8 miliardy korun.

Šéfka státní kasy upozornila, že obce neinvestovaly asi 12 miliard, které mohly potenciálně použít.

V této souvislosti zmínila především investice Prahy, která podle propočtů MF nevyužila zhruba 8,8 miliardy korun. Metropole podle ní disponuje rekordními zůstatky na účtech ve výši zhruba 87,1 miliardy korun.

Zároveň Schillerová zdůraznila, že obce loni dostaly ze státního rozpočtu mimořádně navíc 29,8 miliardy korun a kraje 21,6 miliardy korun. Šlo třeba o podporu sociálních služeb, odměny záchranářům, opatření proti suchu nebo výdaje na školy.

Dalších 13,4 miliardy korun dostaly obce na vyplácení kompenzačního bonusu podnikatelům, který byl ze zákona vyplácen jako vratka daně z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti. To však snižovalo objem rozdělovaných peněz z daní. Kraje měly však smůlu a nedostaly nic.

Obce podle ministryně takto přišly dosud jen o 8,3 miliardy korun. V letošním roce budou mít obce i kraje nový kompenzační bonus nahrazený z 80 procent ze skutečných výdajů na bonusy.

„Propad ekonomiky byl loni mnohem větší, než byl propad daňových příjmů obcí. Rozpočtové určení daní je přitom nastaveno tak, že když klesají příjmy státu, tak klesají příjmy i obcí a krajů. U obcí se to ovšem nestalo díky kompenzacím. Obce se tak na krizi nemusely nijak zásadně podílet,“ uvedla ministryně.

Obce loni hospodařily s přebytkem 19 miliard korun a hospodaření krajů vykázalo schodek 5 miliard korun. Předloni obce hospodařily s přebytkem 25,5 miliardy korun a kraje s přebytkem 5,8 miliardy korun.

Celkově tak hospodaření územních rozpočtů včetně dobrovolných svazků obcí loni skončilo i přes dopady pandemie koronaviru s přebytkem 14 miliard korun, o rok dříve to přitom bylo 31,4 miliardy korun.

Dluh obcí a krajů loni podle dat resortu stoupl o 3,4 procenta na 88,1 miliardy korun. V případě obcí včetně Prahy stoupl o 1,8 procenta na 70,3 miliardy korun a u krajů vzrostl o 10,1 procenta na 17,8 miliardy korun. (pel)

Obce v Česku pláčou: Kvůli zrušení superhrubé mzdy a snížení daně přijdou o 20 miliard Kč

Vláda chce obce uchlácholit 13 miliardami. Sebere jim přitom 5krát více

Někteří starostové vyhlásili stávkovou pohotovost. Obce přijdou o dalších 10 miliard