Armáda ČR už nemá peníze na platy vojáků. (Ilustrační foto)

Česká armáda nemá na výplaty vojákům. Důvodem je, že stát vojsku „nevrátil“ 5 miliard korun z původních 10 miliard, o něž vláda při schvalování státního rozpočtu na rok 2021 armádě snížila příjmy, aby si tím zajistila podporu KSČM v Poslanecké sněmovně.

Ministerstvo obrany ČR pohrozilo, že kvůli chybějícím penězům bude muset na výplaty začít používat prostředky původně určené na investice. To by vedlo k rušení některých plánovaných armádních.

Vláda loni v prosinci odebrala v rozpočtu na rok 2021 resortu obrany celkem 10 miliard korun a přesunula je do rezerv. Vyhověla tím požadavku KSČM, která bez toho odmítala podpořit zákon o státním rozpočtu.

Z odebraných 10 miliard zatím resort obrany získal zpět do svého rozpočtu jen polovinu částky. Vláda poté slíbila celou částku ministerstvu vrátit už na začátku ledna letošního roku.

Nakonec však ministerstvu obray převedl zpět až na konci ledna pouze pět miliard korun.

Ministerstvo obrany do vládní rozpočtové rezervy uvolnilo peníze například z mandatorních výdajů, které jsou určeny na platy vojáků. Jak upozornil server iROZHLAS.cz, nyní resortu peníze došly. armáda měla na platy jen na několik prvních měsíců roku.

„Pokud nedostaneme v nejbližší době zbylých 5 miliard zpátky, tak budeme muset brát peníze z investic a některé plánované nákupy budeme muset odložit, nebo i zrušit. Tak, aby bylo dostatek peněz a my mohli tyto peníze přesunout na platy vojáků,“ uvedl pro iDNES.cz mluvčí obrany Jan Pejšek.

Ministr obrany Lubomír Metnar i samotné ministerstvo v této věci komunikuje s ministerstvem financí i se samotným premiérem Andrejem Babišem.

Ministryně financí Alena Schillerová koncem února vysvětlila, že vláda peníze převede ve chvíli, kdy je bude ministerstvo potřebovat a až si o ně řekne.

Metnara prohlásil, že pokud armáda zbylé peníze nedostane do konce března, tak rezignuje. (sfr)