Papež František kvůli krizi vyvolané pandemií covidu-19 rázně škrtá platy předních církevních hodnostářů.

Papež František kvůli koronavirové krizi radikálně zkrouhnul platy nejvyšším církevním představitelům. Utáhnout opasky si od dubna budou muset kardinálové, ale také vatikánští sekretáři, prefekti kongregací, kněží a další duchovní. Vatikán očekává schodek rozpočtu ve výši kolem 50 milionů eur (1,3 miliardy korun) a plánuje tak pokrýt výpadek příjmů škrty výplat a zachránit všechna pracovní místa. 

Kardinálové budou od dubna brát o 10 procent méně. Vatikánští sekretáři a prefekti kongregací přijdou o 8 procent. Kněží a další duchovní se musí připravit na tříprocentní snížení.

Výjimku mohou dostat ti, kteří mají vysoké zdravotní výdaje.

Kardinálové pracující ve Vatikánu, kteří žijí přímo tam nebo jinde v Římě, vydělávají asi 4 až 5 tisíc eur měsíčně (104 tisíc až 130 tisíc korun).

Papež se tak podle svých slov rozhodl, protože pandemie a s ní související omezení „negativně postihla všechny zdroje příjmů Svatého stolce i městského státu Vatikán“.

Chybí také peníze z přívalu turistů. Do vatikánského rozpočtu přispívají mimo jiné Vatikánská muzea, která byla od počátku pandemie přes rok zavřená. (pel)