Přehled nejdůležitějších zpráv z ekonomiky a byznysu v České republice i ve světě za uplynulý týden (13. – 19. března 2021).

Týdenní souhrn nejdůležitějších zpráv z ekonomiky a byznysu v České republice i ve světě za uplynulý týden (13. – 19. března 2021).


Platební bilance skončila v přebytku 203,5 miliardy korun

Za loňský rok skončil běžný účet platební bilance v rekordním přebytku činícím 203,5 miliardy korun. Přebytek dle ekonomů táhly odložené dividendy. Informace vyplývají z údajů ČNB.

Globální ekonomika by se měla zvýšit o 4,7 %

Konference OSN o obchodu a rozvoji (UNCTAD) uvedla, že celosvětový HDP by se měl v tomto roce zvýšit o 4,7 % po loňském propadu. Ten činil 3,9 %, což vedlo k zániku až 255 milionů pracovních míst.

Kellnerův Home Credit zaznamenal za loňský rok ztrátu 15 miliard

Skupina Home Credit, která po světě poskytuje spotřebitelské půjčky, vykázala za loňský rok ztrátu 15 miliard korun. Předešlý rok měla zisk 10,5 miliardy korun. Ztráty byly zapříčiněny pandemickou situací.

ČEZ loni klesl zisk

ČEZ v loňském roce vydělala nejméně za posledních dvacet let. Její výdělek činil 5,5 miliardy korun. Za poklesem výnosu stojí přeceňování majetku.

Společnost Nike zvýšila čtvrtletní zisk o 71 %

Největší světový výrobce sportovní obuvi a oblečení Nike zvýšil čtvrtletní zisk o 71 %. Nyní zisk činí téměř 32 miliard korun. I přes to ale tržby zaostaly za očekáváním.

Lamborghini během krize navýšilo zisky

Automobilka Lamborghini navýšila zisky i přes koronavirovou pandemii. Firma loni prodala o 800 méně vozů než v roce 2019. Prodané vozy však představovaly dražší modely z nabídky.

Úroková sazba hypoték v únoru klesla na 1,93 %

Průměrná úroková sazba hypoték v únoru klesla. Z lednových 1,94 % se dostala na 1,93 %. Sazba se snižuje už jedenáctý měsíc v řadě. V únoru byl také poskytnut nejvyšší objem hypoték, činil téměř 30 miliard korun.

Majiteli Walmarku v Česku vzrostly tržby na 1,5 miliardy

Majiteli tuzemského výrobce doplňků stravy Walmark loni vzrostly tržby. Meziročně tržby v Česku stouply o 37 % na 1,5 miliardy korun. Jedním z důvodu byly akvizice na českém trhu.

Air China nakoupí 18 letadel za téměř 50 miliard korun

Čínská letecká společnost Air China koupí 18 letadel typu A320neo. Hodnota zakázky činí 2,24 miliardy dolarů, tedy přes 49 miliard korun. A320neo je aktuálně nejprodávanějším modelem společnosti Airbus.

Průmyslová výroba Číny stoupla o 35,1 %

V lednu a v únoru se meziročně zvýšila průmyslová výroba v Číně. Vykázala růst o 7,3 % oproti prosinci. Nyní činí 35,1 %. Hodnota předčila očekávání analytiků. Ti čekali maximální nárůst o 30 %.

Nokia plánuje zrušit přes 10 tisíc pracovních míst

Finská telekomunikační společnost Nokia plánuje zrušit přes 10 tisíc pracovních míst. Firmě by propouštění mělo snížit náklady tak, aby byla schopna konkurovat švédskému Ericssonu a čínskému Huawei. Peníze chce vložit do výzkumů 5G sítě.

Počet elektromobilů v ČR se za loňský rok zvýšil na 7 103

Počet registrovaných elektromobilů v České republice se loni zvýšil téměř o 90 %. V současné době je v Česku 7 103 elektromobilů. V loňském roce se na registracích osobních vozidel podílely elektromobily z 2,58 %.

Kolínská automobilka Toyota zastavuje výrobu

Kolínská automobilka Toyota Motor Manufacturing Czech Republic zastaví na 14 dní výrobu. Nemá dostatek polovodičů potřebných pro výrobu vozidel. Situaci zavinily špatné povětrnostní podmínky v Severní Americe.

Míra inflace v EU stoupla na 1,3 %

Meziroční míra inflace v EU v únoru stoupla. Proti lednové hodnotě se zvýšila o desetinu procentního bodu. Ceny výrazně stoupají druhý měsíc v řadě.