Firma ELDIS už nainstalovala více než 100 radarových systémů v téměř třiceti zemích světa.

Firma ELDIS, která v polovině roku 2021 slaví 30 let od svého založení, už nainstalovala více než 100 radarových systémů v téměř třiceti zemích světa. S výjimkou Austrálie a Antarktidy sledují radary ELDIS vzdušný prostor nad všemi kontinenty.

ELDIS, původně malou společnost o pár lidech, založili bývalí zaměstnanci Ústavu pro výzkum radiotechniky, který byl součástí světově známé Tesly Pardubice. Hlavní ideou bylo v odkazu slavné Tesly pokračovat, což se podařilo a sen o výrobě celého radaru se v průběhu existence ELDISu splnil.

První dekádu existence věnovala zejména modernizacím tehdejších radarových systémů. Přelomovým se pro ELDIS stal rok 2003, kdy nainstalovala na bulharském letišti Krumovo první kompletní radarový systém. Byl jím monopulsní sekundární přehledový radar MSSR-1.

Klíčová událost, která přepsala dosavadní historii společnosti, se stala o necelých deset let později. V roce 2012 začal psát ELDIS Pardubice nejlepší kapitolu mimořádně úspěšného indického příběhu.

„Firmě se v roce 2012 podařilo získat v silné konkurenci tendr na osm kombinovaných radarů RL-2000/MSSR-1. Asi nikdo si v té době nedokázal představit, jak velká spolupráce nakonec mezi pardubickou firmou a AAI (Airports Authority of India) vznikne. Indové byli zjevně spokojení, protože mezi lety 2014 a 2018 byly uzavřeny další smlouvy,” vzpomíná současný ředitel společnosti Aleš Jedlička.

V té době už firma měla indický trh zmapovaný, protože již v roce 1999 v zemi zrealizovala objednávku na modernizaci přesných přibližovacích radarů (PAR-1). Dnes, po více než dvaceti letech, pokrývají radarové systémy ELDIS již 99 % vzdušného prostoru této rozlohou sedmé největší země světa.

Společnost v Indii za dvě dekády spolupráce nainstalovala celkem 32 nových radarových systémů a dalších 11 modernizovala.

Kromě Indie se radary z Pardubic postupně dostaly do desítek dalších zemí po celém světě. V posledních letech dodala své radary například zákazníkům do Polska, Bulharska, Maďarska a rovněž do asijských států – Indonésie, Malajsie, Vietnamu a Pákistánu.

Jedním z dalších důležitých mezníků byla pro ELDIS Pardubice také domácí referenční zakázka. Tu společnost získala, když v roce 2016 zahájila instalaci kompletních radarových sad RPL-2000 na čtyřech klíčových letištích Armády České republiky.

Sady RPL-2000 se skládají z primárního přehledového radaru RL-2000, monopulsního sekundárního přehledového radaru MSSR-1 a přesného přibližovacího radaru PAR-E.

V roce 2017 nastala významná změna v historii firmy. Stala se součástí průmyslového holdingu Czechoslovak Group, kde se později začlenila do nově vzniklé divize CSG Aerospace. Už od počátku se stala důležitou společností holdingu, která navzdory své velikosti přináší významné zisky, a je tahounem celé divize CSG Aerospace.

V roce 2018 získala firma ELDIS významnou zakázku na dodávku 13 radarů do Číny, která završila dlouholetou práci spojenou se vstupem na tento významný trh. Realizace této zakázky úspěšně pokračuje i navzdory pandemii covid-19.

„Od roku 2017 postupně stoupal počet našich zaměstnanců na dnešních 250. Abychom poskytli našim zaměstnancům dostatečně velké prostory hodné jejich odborné práce, rozhodli jsme se rozšířit naši stávající výrobní halu. Vznikl tak nový prostor o velikosti 1400 metrů čtverečních plochy pro výrobu a tři patra nových kanceláří. Mimo jiné tím naše společnost získá prostory pro vývoj a výrobu vlastních strategických komponent. Celkem jsme do nové haly investovali přes třicet milionů korun,“ říká Aleš Jedlička.

Kromě nové haly, která bude uvedena do provozu tento měsíc, představíme v rámci oslav jubilea i nové logo společnosti a s tím novou vizuální firemní identitu.

Třicetiletá snaha a úspěšnost společnosti se završila vítězstvím v tradiční soutěži „Exportér roku“, pořádané Hospodářskou komorou ČR, za meziroční nárůst exportu o úctyhodných 244 procent byla vyhlášena Středním exportérem roku. Dále ELDIS obdržel ocenění SUPERBRAND 2021 v oblasti průmyslových značek (B2B).

Přes úspěch minulých let firma myslí i na budoucnost. Na sklonku roku uspěla v tendru na Slovensku a Kolumbii. Se vstupem společnosti do čtvrté dekády nainstaluje své úspěšné radarové sady RPL-2000 na třech slovenských vojenských letištích, a jeden monopulsní sekundární přehledový radar MSSR-1 uprostřed amazonského pralesa.

S přispěním skupiny Czechoslovak Group, jejího obchodního zastoupení Excalibur International a přirozených synergií s ostatními společnostmi začleněnými do divize CSG Aerospace se postupně daří otevírat i nové trhy a naplňovat obchodní strategii společnosti, kde je jedním z hlavních úkolů realizace zakázek na západních trzích.

„Za veškerý úspěch naší společnosti patří poděkování především našim zaměstnancům, kteří jsou alfou a omegou všeho, co se ELDISu v uplynulých 30 letech podařilo. Velmi si cením práce každého z nich – od nováčků až po pamětníky, kteří pro naši společnost pracují od dob jejího založení,“ dodal Aleš Jedlička. (sfr)